Kolodvor u Banskim dvorima. Odlazak ministara, spajanje resora… Tko će preživjeti?

Vlada RH, Andrej Plenković
Flickr

Glasačko tijelo kazalo je “ne” promjenama i odlučilo HDZ-u povjeriti državu na još četiri godine i to na način da ne dobije ni ojačeg manjeg partnera koji će ga kontrolirati. Ne. Hrvatska je 5. srpnja sve najjače karte dala u ruke jednoj stranci. A čeka nas paklena partija pokera

Potpuno je jasno da je Andrej Plenković bez problema i ekspresno prikupio 76 saborskih ruku i to mu je dalo slobodu da već krene u sastavljanje buduće Vlade. Očito je to nakon što je to najavio predstavnik nacionalnih manjina Vladimir Bilek, a sada kreću lobiranja i puštanje probnih balona za ministarska mjesta, ali i pretpostavljanje koja će ministarstva opstati, a koja će se pripojiti drugima i ugasiti.

Ono što je evidentno je da će ministarstava biti manje nego dosad, a sve su glasnija nagađanja da bi manjine htjele jedno ministarsko mjesto za sebe. I čini se da Plenković s tim nema problema. Hoće li to biti iz kvote SDSS-a ili netko drugi, još je predaleko projicirati ali će biti svakako zanimljivo vidjeti nastavak ove priče. Ministar iz kvote nacionalnih manjina sigurno bi novom, centrističkijem HDZ-u bio itekakav vjetar u leđa u europskim okvirima. Ali, riječ je još uvijek o prilično nedorečenoj temi.

Rezanje broja ministarstava

Drugi dio priče je sigurno smanjivanje broja ministarstava i promjene određenih ministara, a taj je dio priče još podložniji različitim interpretacijama. Neminovno je da više neće postojati Ministarstvo državne imovine koje je i osnovano samo da bi se tu “parkiralo” Gorana Marića. Očekivati se može i pripajanje Ministarstva branitelja u Ministarstvo obrane, a to upražnjeno mjesto savršeno bi popunio Tomo Medved.

I to ne bi trebalo biti sve od spajanja; u jedno bi sraslo Ministarstvo uprave i Ministarstvo pravosuđa, a u skladu s Plenkovićevim naglaskom da će pomladiti Vladu, ovim resorom neće ravnati Dražen Bošnjaković. Nadalje, slično spajanje moglo bi se dogoditi u resoru demografije, koje je ustanovio Tomislav Karamarko, koji bi se vratio pod Ministarstvo rada. Kraj je to i za Vesnu Bedeković. Dalo bi se analizirati kakve je učinke to ministarstvo polučilo kada su stotine tisuća Hrvata napustile državu, ali kakvu bi poruku, s druge strane, Plenković poslao potpunim ukidanjem tog resora?

Zanimljiv je probni balon o srastanju Ministarstva gospodarstva i poduzetnišva s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike. Taj gigantski resor Plenković bi povjerio osobi kojoj očito obilato vjeruje – Tomislavu Ćoriću. U ministarskim foteljama sigurni su i Zdravko Marić, Davor Božinović, Vili Beroš, Oleg Butković pa vjerojatno i Josip Aladrović te Nina Obuljen Koržinek.

Pomlađivanje Banskih dvora

Ali nekoliko zanimljivih resora dobit će nova vodeća imena. Ministar turizma bi se mogao promijeniti, otvorena je utrka za nezahvalnu poziciju Ministarstva poljoprivrede, a brojni su pretendenti i za mjesto ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Najžustrije moglo bi pak biti kada se bude licitiralo o imenu čelne osobe u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Tu atraktivnu, a zahtjevnu poziciju žele mnogi. Plenković bi za popunu tog mjesta morao okrenuti i posljednji kamen u državi da mu se ne dogodi ponovno na tom mjestu osoba s kojom je uopće izbjegavao komunicirati, a što je to značilo zorno pokazuje jesenski štrajk i još uvijek upitna reforma u školstvu.

Osim lobiranja manjinaca za ministarsko mjesto, nisu zanemarivi ni zahtjevi HDZ-ovaca s terena koji temeljem ostvarenih rezultata očekuju ministarsku poziciju. Takav smo poziv čuli od Božidara Kalmete koji je stava da Zadar mora dobiti ministra u novoj Vladi. Nesumnjivo takvih zahtjeva, ali ne javnim putem, ima iz svake izborne jedinice.

Plenković je od većine glasača u nedjelju dobio odriješene ruke. Glasačko tijelo kazalo je “ne” promjenama i odlučilo HDZ-u povjeriti državu na još četiri godine i to na način da ne dobije ni ojačeg manjeg partnera koji će ga kontrolirati. Ne. Hrvatska je 5. srpnja sve najjače karte dala u ruke jednoj stranci. A čeka nas paklena partija pokera: https://www.lider.media/poslovna-scena/hrvatska/maric-posljedica-epidemije-je-da-brojke-nece-biti-lijepe-sada-je-prilika-za-provedbu-reformi-131195