Koliko je samo smijeha i suza, tuge i radosti sinoć potonulo

prometna nesreća
flickr: Ilustracija

Na pragu života. Života koji su kasno sinoć ugašeni u zadarskoj gradskoj luci. Mladiće kojima je brzina bila adrenalin i izazov, ista ta brzina povukla je na morsko dno. Brzina zbog koje su prebrzo ostali bez malog milijuna radosti koje su u životu trebali proživjeti.

Ministarstvo unutarnjih poslova RH još uvijek nije službeno objavilo podatke o stanju u prometu, broju prometnih nesreća i stradalih u njima u razdoblju pandemije. Ali, ono čemu može posvjedočiti svatko tko živi pokraj “atraktivne” prometnice jest da je broj vratolomija u posljednjih mjesec i pol, dva drastično porastao.

Paljenje guma, okretanje pod ručnom, dizanje motora na zadnji kotač ili, najjednostavnije, utrke po praznim ulicama u sitnim noćnim satima… To je svakodnevica, točnije, svakonoćnica mnogih hrvatskih gradova i njihovih (pri)gradskih prometnica.

Od autića u igricama do kutija smrti

Ništa od navedenog nije ništa novo. Već generacijama ova želja za adrenalinom prisutna je kod obožavatelja konja obuzdanih nad dva ili četiri kotača. Scenarij je posvuda i oduvijek isti. Kao slinavo dijete igraš se autićima (fizički i putem ekrana), potom na red dolaze časopisi (davno), Need For Speed, GTA i sl. (manje davno) i praćenje youtubera i influencera zaluđenih automobilima i motorima (aktualno). Negdje istovremeno oni najzagriženiji već po seoskim oputinama vozikaju različite uratke iz kućne radinosti, kotrljajuće olupine i slične pokretne nakupine hrđe.

Sljedeći korak u vremenu koketiranja s punoljetnošću već donosi prve ozbiljne automobile. Na pragu života kod onih koji će hobistički ili profesionalno biti vezani za automobilsku industriju, mahom je riječ o vozilima na kojima vječno nešto treba raditi, dorađivati i popravljati. Na pragu života kod onih kojima je automobil isključivo statusni simbol, u pitanju je zvijer koju je teško obuzdavati na cesti. U oba slučaja riječ je o nepredvidljivom stroju u rukama neiskusne osobe.

Rigoroznije kontrole i kazne

Na pragu života. Života koji su kasno sinoć ugašeni u zadarskoj gradskoj luci. Mladiće kojima je brzina bila adrenalin i izazov, ista ta brzina povukla je na morsko dno. Brzina zbog koje su prebrzo ostali bez malog milijuna radosti koje su u životu trebali proživjeti. Zbog(om) još mnoštva ljubavi, smijeha, nepravdi, tuga i radosti. Sve to što je tu lijepu mladost čekalo je nestalo. Zbog(om) mladosti. Zbog(om) mladosti koja je i naša budućnost, zbog(om) mladosti koju treba čuvati i njegovati i kada ne podržavamo većinu onoga što rade. Zbog(om) mladosti zbog koje treba biti rigorozan i radikalan u ovakvim situacijama.

Trenutak je da odgovorni postave prioritet; zaštita mladih života je najvažnija! Neka disciplina kojom su provođene mjere za zaštitu populacije od pandemije Covida-19 ostane prisutna i u kontroli mladih u prometu. Svaki izgubljeni život je tragedija.