Apel iz morskih dubina: kitovi na glavnom zagrebačkom trgu upozoravaju na zagađenje plastikom

greenpeace, zagađenje, plastika, zagreb
Greenpeace
Građani danas mogu potpisati peticiju i usput naučiti kako jednostavnom promjenom navika mogu spriječiti dotok velike količine plastike u more

U centru Zagreba, tik do spomenika bana Josipa Jelačića, uočena su dva primjerka golemog morskog sisavca. Dojava o kitovima stiže iz Greenpeacea, a riječ je o majci i mladunčetu koji su, poručuju aktivisti, u glavni grad “doplivali” kako bi pronijeli glas o najezdi plastike u morima i oceanima.

Aktivisti Greenpeacea na središnjem zagrebačkom trgu predstavili su šestmetarsku skulpturu kitova koji izranjaju iz mora prepunog plastičnog otpada. Kampanjom se želi podići svijest o tome da naša mora i bića koja u njima žive trpe posljedice onečišćenja plastikom za jednokratnu upotrebu.

greenpeace, zagađenje, plastika, ekologija, zagreb
Greenpeace

Donošenje europske Direktive o plastici za jednokratnu upotrebu, koje je u tijeku, jedan je od oblika borbe protiv sve veće najezde plastike. “Želimo potaknuti Ministarstvo zaštite okoliša i energetike da se založi za ambicioznije mjere Direktive te njezinu provedbu u što kraćem roku”, ističe Petra Andrić, voditeljica kampanje Greenpeacea. “Svakako posebna odgovornost leži i na proizvođačima i tvrtkama koji na tržište plasiraju ogromne količine plastične ambalaže i jednokratne plastike općenito”, dodala je.

Građani tijekom cijelog dana mogu potpisati peticiju, izračunati svoj plastični otisak i saznati kako jednostavnom promjenom navika mogu spriječiti dotok velikih količina plastike u more.