Kineske aktivnosti u regiji

Hrvatska, Kina, ulaganje
Wikipedia
Posjet kineskog premijera Li Keqianga Hrvatskoj polučio je dobre rezultate i sada je već potpisan niz ugovora o suradnji te su najavljeni projekti poput stadiona na Kantridi ili pruge Zagreb-Rijeka

Kinezi žele investirati ozbiljan novac i kineski premijer je otvoreno iskazao interes. Hrvatskoj svakako trebaju nova ulaganja i dobiva se dojam da su svi dogovoreni sporazumi „brzinski“ potpisani dok su ponude još na stolu. Često kritizirani potezi prijašnjih vlada kojima se odbijalo strane ulagače sada se nisu ponovili i u budućnosti sigurno možemo očekivati ogroman priljev kineskog kapitala u projekte na području Hrvatske. O kineskim ulaganjima se mogu čuti razna mišljenja, ali je činjenica kako Kinezi sigurno imaju ideju kako iskoristiti ponuđene prirodne resurse i potencijal za razvoj raznih industrija.

Izvrstan primjer je kineska tvrtka „Norinco International Cooperation Ltd.“ koja je prošle godine preuzela većinski udio u hrvatskoj tvrtci „Energija projekt“. Kinezi su ovom transakcijom preuzeli prava na projekt gradnje vjetroelektrane u Senju. Vjetroelektranom će nakon gradnje i upravljati, a proizvedena energija prodavat će se na tržištu. Doslovno smo „pred nosom“ imali mogućnost stvaranja sjajnog greenfield projekta, ali kada očito nismo sposobni dugoročno razmišljati i napraviti ulaganja, Kinezi su rado prihvatili ponuđeno.

Hrvatska nije jedina zemlja koja će biti područje kineskih ulaganja. Pogleda li se šira slika kineskog kapitala u regiji može se zaključiti kako Kinezi sve jače prodiru i Europska unija ne može mirno promatrati što se događa.

Intenzivna ulaganja

Kinezi jako dobro znaju koje će industrije imati vrijednost u budućnosti i na koje se načine ulaže novac. U Sloveniji kineska tvrtka „Hisense Electric“ ušla je u Gorenje i preuzela 95 % dionica, a u budućim planovima će Velenje postati centar za istraživanja i razvoj. Sjajni slovenski startup „Outfit 7“ poznat po aplikaciji „My talking Tom“ otišao je nedavno u kineske ruke.

Turizam je također u središtu kineskih interesa i ulaganja pa su početkom ove godine kupljeni hoteli Lovec i Kompas u samom središtu Bleda. Kinezi su već u prethodnim godinama osigurali udjele u tvrtkama poput Elaphe, Aerodrom Maribor ili TAM Durabus. Ulaganja u nove tehnologije su vidljiva i u Mađarskoj. Kineska tvrtka „BYD“ otvorila je u mađarskom gradu Komaromu tvornicu za proizvodnju električnih autobusa, a gigant „Huawei Technologies“ planira u Mađarskoj otvoriti svoj europski logistički centar.

U graditeljskim projektima Kinezi su vrhunski stručnjaci i Pelješki most nije jedini sličan projekt u regiji. Kinezi su u Srbiji gradili most Borča-Zemun i ceste od Beograda prema jugu Srbije, a tvrtka Shandong International je u Bosni gradila autocestu između Banje Luke i Prijedora kojom će putem konecijskog modela upravljati sljedeće 33 godine.

U Crnoj Gori gradila se autocesta od Bar-Boljare. Nova ulaganja u Srbiji predviđaju gradnju tvornice guma u koju će se investirati vrtoglavih 870 milijuna eura. Tvrtka Shandong Linglong misli, uz spomenutu tvornicu, graditi i postrojenja za dobavljače.

Italija strateški partner

Odnosi Kine prema Italiji možda najbolje pokazuju koliko su kineska ulaganja ozbiljna i za europske čelnike zabrinjavajuća. Kineski predsjednik Xi Jinping nedavno je posjetio Italiju i tom je prilikom potpisan niz ugovora o suradnji uz veliko negodovanje SAD-a.

Naime, kinesku inicijativu poznatu kao „Pojas i put“ kojom se žele izgraditi trgovinske i infrastrukturne mreže Kine tj. Azije s Europom i Afrikom Italija sve više podržava i potpisani ugovori su još više približili dvije zemlje.

To su vrlo zanimljiva događanja jer su Kinezi relativno nedavno preuzeli talijanskog proizvođača bijele tehnike Candy, a preuzimanje talijanskog diva Pirelli za 7.1 milijardu eura snažno je odjeknulo u talijanskim medijima. Čak ni poznati slučaj grada Prata koji je od talijanskog simbola za tekstilnu industriju postao kinesko uporište za razvoj svoje „made in China“ tekstilne industrije pod okriljem talijanskih institucija nije stvorio dvojbe u stavu Italije prema kineskom kapitalu.