KIM: tvornica prebrodila rat i sigurnu propast, a sada izvozi diljem svijeta

Shutterstock.com
Osim što je tvornicu spasilo Dukatovo preuzimanje, uspjeh duguje i ulaganjima od 27 milijuna eura

Karlovačka industrija mlijeka (KIM) obilježila je ove godine 50 godina postojanja. Prošla je sve od vodećeg položaja u proizvodnji mliječnih proizvoda, rata, gotovo sigurne propasti pa do tvornice koja izvozi svoje proizvode u 14 zemalja svijeta.

Tvornicu je od zatvaranja spasio Dukat prije desete godina. Sada se ističe s jednim od najmodernijih pogona za proizvodnju trajnog mlijeka u ovom dijelu Europe, 125 zaposlenika te stalnim godišnjim rastom proizvodnje i izvoza.

KIM izvozi čokoladna mlijeka vrhnje za kuhanje, vrhnje za šlag i mlijeko bez laktoze u 14 zemalja, od čega 7 država Europske unije. U Italiju izvozi i poseban proizvod načinjen na zahtjev kupca. Prošle godine je proizvedeno 80 milijuna kila proizvoda, a 15 posto je otišlo na izvoz. Tvornica nabavlja mlijeko u sklopu Dukata diljem Hrvatske od 3.000 dobavljača.

Osim što je tvornicu spasilo Dukatovo preuzimanje, nakon što ju je uništila privatizacija, uspjeh duguje i ulaganjima od 27 milijuna eura. Ulaganje se provodi od 2008. godine. Ulaganje je otišlo na posebnu liniju za proizvodnju i punjenje mlijeka u HDPE boce, energanu i skladište, opremu za tretman otpadnih voda te obnovljenu liniju pasterizacije mlijeka.

“Veseli nas i što u sve većem volumenu plasiramo proizvode na različita tržišta.”

 Ne može se izostaviti ni predani rad ljudi koji su prošli kroz razne periode ove tvornice i omogućili da ona nastavi svoj rad. “Veseli nas i što u sve većem volumenu plasiramo proizvode na različita tržišta. Očekujemo daljnji rast proizvodnje”, govori direktorica Andrea Bušić za Večernji list. Dukat je veliki pokretač Karlovačke industrije mlijeka i otvara joj nova tržišta.

Poslovanje se provodi kroz tri specijaliziranje tvornice. Zagrebački Dukat zadužen je za svježi proizvodni asortiman, Sirela Bjelovar za sir, a KIM za proizvodnju trajnog mlijeka. U prvom tromjesečju ove godine ostvaren je rast od 30 posto što se tiče asortimana proizvoda.

Gosti su u sklopu obilježavanja 50 godina postojanja imali mogućnost obilaska pogona tvornice koja je od velikog značaja gradu Karlovcu. Da je od velike važnosti dokazuje i činjenica da je Grad izdao sve potrebne dozvole za proširenje tvornice u najkraćem mogućem roku prije nekoliko godina.

Izvor: večernji.hr