Kampanja nadnaravnog

Hrvatska, predsjednički izbori, Kolinda Grabar Kitarović
https://hr.wikipedia.org/wiki/Datoteka:Kolinda_Grabar_Kitarovi%C4%87_Lisinski_2014_2.jpg

Aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je nakon dugo čekanja konačno objavila svoju kandidaturu za novi mandat

Objava se dogodila u, možemo reći, kontroliranim uvjetima jer novinari nisu smjeli postavljati pitanja. Postoji zaista niz zanimljivosti za koje se moglo tražiti očitovanje predsjednice.

Javnost je sigurno zanimalo zašto se toliko dugo čekalo s objavom, zašto nije predstavljen izborni program, zašto na obraćanju nije bilo visokih dužnosnika HDZ-a ako je Grabar Kitarović njihova kandidatkinja ili zašto su dužnosnici Ureda predsjednice dali podršku, iako bi morali izbjegavati pristranost tijekom nadolazeće kampanje.

Velike najave

Grabar Kitarović krenula je u borbu za novi mandat s porukom “Zato što vjerujem u Hrvatsku”. Ovdje se ne radi o službenom sloganu kampanje, ali aktualna predsjednica naglasila je kako nam treba Hrvatska koja vjeruje u sebe i svoju budućnost.

Krenemo li od same organizacije objave kandidature, stožer za kampanju Kolinde Grabar Kitarović već se “poskliznuo”. Na ispisanim primjercima govora koji su podijeljeni novinarima našle su se didaskalije s uputama aktualnoj predsjednici o uporabi gestikulacija u pojedinim trenucima izlaganja. Jednostavno je netko u Microsoft Wordu zaboravio izbrisati tekst u zagradama.

Prva asocijacija je ona “you had one job” šala, ali možda je to jednostavno korisna metafora društva u kakvom živimo. Jer početak kampanje Kolinde Grabar Kitarović doista izgleda kao nešto improvizirano za što se do nedavno nije znalo ako je vrijedno truda.

HDZ ne stoji ni približno čvrsto iza nadolazeće kampanje kao što je to bilo prije 5 godina, a narativ koji Kolinda Grabar Kitarović koristi više sliči bajkama za malu djecu. Nitko iz vodećih struktura HDZ-a nije bio prisutan na objavi kandidature i kampanja će pokazati ima li dovoljno želje i volje u HDZ-ovim kadrovima da se izvuče pozitivan rezultat na predsjedničkim izborima.

Živimo li mi u istoj zemlji?

U svim izbornim kampanjama hrvatski političari redovito brišu pamćenje na godine obnašanja mandata ili dužnosti. Nije važno radi li se o predsjedničkim, parlamentarnim ili lokalnim izborima – uvijek se nastoji iz diskursa izbaciti sve konkretno što se događalo tijekom njihove vlasti.

Hrvatski građani mogu, nažalost, s punim pravom postaviti pitanje ako se ikada dogodio mandat neke političke stranke ili stranačkog pojedinca za koji se može reći da je donio nešto dobro.

Ipak, izjave Kolinde Grabar Kitarović s kojima je započela kampanju dolaze iz neke druge realnosti. Navikli smo kao građani slušati obećanja koja se neće ispuniti i znamo već da naša zemlja godinama ne ide u dobrom smjeru, ali posebno zabrinjava način komunikacije koji se ruga zdravom razumu građana.

Kolinda Grabar Kitarović poručila je da “Hrvatsku možemo graditi kao zemlju po mjeri čovjeka”. Nije baš jasno kako trenutno u “zemlji po mjeri čovjeka” pravosudni policajac ima početnu plaću od 3500 kuna, a mladom liječniku je isplativije otići odraditi sezonu na Hvar jer će dobiti veća primanja od sadašnjih.

Još jednom izjavom kojom je Grabar Kitarović poručila kako “nema razloga da prosječna neto plaća u Hrvatskoj uskoro ne bude 7500 kuna” pokazalo se kako aktualna predsjednica i nakon pet godina svog mandata i dalje ne može shvatiti hrvatsku stvarnost. Hrvatska je zemlja u kojoj se plaće i mirovine mogu podignuti za sitne iznose od 50 ili 100 kuna jer su se sva najavljivana povećanja uvijek svela na beznačajne postotke.

Surova stvarnost se upravo sada pokazuje kada je jasno da Vlada želi održavati plaće u javnom sektoru na rubu izdržljivosti, tek toliko da se može preživjeti. Spomenutih 7500 kuna možda bi bilo legitimno spominjati u Švicarskoj, zemlji koja smo trebali postati po najavama aktualne predsjednice u kampanji za prošle predsjedničke izbore.

Ako baš želimo slijediti švicarske vrijednosti, zašto naša predsjednica nije tražila provjeru porijekla imovine članova hrvatskih stranaka zbog trenutnih događanja?

Provedbu zakonskih mjera po tom pitanju mogla je vrlo lako inicirati, ali jednostavnije je pjevati, plesati, putovati i izbjegavati konkretne stavove o hrvatskim problemima. Život je lijep!