Je li afera SMS dokaz da se sustav raspao?

afera sms, Blaž Curić, Andrej Plenković, USKOK, Milijan Brkić
Pixabay
I dalje je nepoznato kako je Blaž Curić, vozač u ministarstvu Tomislava Tolušića i kum Milijana Brkića, razotkrio USKOK-ovu tajnu akciju

Blaž Curić je uhićen u srijedu, 26. rujna u Zagrebu jer je navodno dojavio osumnjičenom Vargi da mu se sprema uhićenje zbog slanja lažnih SMS poruka. Curić se pod istragom našao zbog sumnje da je 20. rujna telefonom upozorio Franju Vargu, bivšeg MUP-ovog informatičara da se protiv njega vodi kriminalističko istraživanje, rekavši mu da izbriše sve brojeve, poruke i ostale sadržaje.

Franjo Varga uhićen je prošlog tjedna zbog sumnje da je autor lažnih SMS-ova kojima je Zdravko Mamić pokušao dokazati pritisak bivšeg Glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana na Županijski sud, koji je sudio bivšem čelniku NK Dinama i još trojici okrivljenika.

Za tajni nadzor nad Franjom Vargom je moglo znati 20-tak ljudi, a glavni ravnatelj policije Nikola Milina je rekao da će u ovom slučaju biti ispitani svi oni koji su sudjelovali u predmetu.

Vlast kao i oporba u ovom slučaju ponavljaju da institucije trebaju odraditi svoj posao. Za razliku od afere Hotmail kada su mediji i opozicija žestoko napadali bivšu potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić, a premijer Andrej Plenković je branio i govorio kako vjeruje u njezinu nevinost, signali koji stižu iz vrha stranke u vezi s aferom SMS s kojom se povezuje Milijana Brkića su ovaj put drukčiji.

Jedni između redaka, a drugi otvoreno, šalju poruke o političkoj odgovornosti i jasno se odvaja moguća pojedinačna od kolektivne krivnje. Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić se odmah po izbijanju afere prilično lako odrekao svog vozača i Brkićeva kuma Blaža Curića pohvalivši MUP i DORH za odrađeni posao i izrazivši nadu da će svi koji su sudjelovali u ovoj aferi biti kažnjeni.

Premijer Plenković se sastao s Milijanom Brkićem

Situaciju u HDZ-u su komentirali i saborski zastupnici iz drugih političkih opcija. Oni su uvjereni da se radi o unutarstranačkom obračunu, ali s druge strane, ako se potvrdi da je Brkić doista bio taj koji je imao informaciju pa je proslijedio kumu da prenese dalje, postavljaju pitanje postoji li paralelni sustav koji se godinama gradio oko Brkića i Karamarka i preko kojeg sad postoji kontrola sustava mimo institucija ove države.

Premijer Plenković, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i predsjednik Sabora Gordan Jandroković u potpunosti odbacuju spekulacije da zloupotrebljavaju represivni sustav za unutarstranački obračun.

Plenković je potvrdio da je razgovarao s Milijanom Brkićem, a na upit postoji li pitanje kredibiliteta Milijana Brkića, odgovorio je kako smatra da je jako dobro načelo da svatko odgovara za vlastite postupke te da se on u ovom trenutku neće povoditi za naslovima i raznim teorijama.