Javni bilježnici i interesi

javni bilježnik, ovrhe, sudstvo
https://pxhere.com

Hrvatske građane čeka donošenje novog Ovršnog zakona koje je odgođeno do 2020. godine

Njegova radna verzija je u opticaju i početkom godine nova predsjednica Hrvatske javnobilježničke komore Zvijezdana Rauš-Klier najavila je u intervjuu (poslovni.hr) kako će „dostaviti svoje primjedbe na navedeni nacrt“.

Javnim bilježnicima kao posrednicima u postupku ovrhe se očito neke stvari ne sviđaju i žele da se novi zakon donese uz uvažavanje njihovih mišljenja. Njihov je stav kako im se novim zakonom želi nametnuti previše posla za premalo novca.

Kada se otiđe na europski portal e-pravosuđa europa.eu , može se dobiti informacija kako su javni bilježnici odgovorni za sastavljanje privatnih ugovora, zakonitost dokumenata, izradu isprava, savjetovanje i obavještavanje stranaka te za ulogu arbitra u određenim sporovima. Informacija kako javni bilježnici sudjeluju u postupcima ovrhe je izostala.

Početkom 2017. godine Sud Europske unije je jasno zaključio kako rješenja o ovrsi javnih bilježnika u Hrvatskoj ne vrijede u EU. Prema objašnjenju Suda, hrvatski javni bilježnici nisu sud i njihova rješenja o prisilnoj naplati u zemljama EU ne mogu vrijediti. To zapravo znači da se građane iz ostalih zemalja Europske unije ne može ovršiti, ali za hrvatske građane se to ne mijenja. Hrvatska javnobilježnička komora je samo izvijestila da postupci ovrhe u Hrvatskoj ostaju isti.

Namjestiti si kako ti odgovara

Zaključak Suda Europske unije je trebao pomoći usklađivanju hrvatskog i europskog zakonodavstva, ali očito se kod problematike ovrha radi o previše interesa.

Hrvatska javnobilježnička komora očito ne želi slušati sugestije koje dolaze iz europskih institucija.

Propisi Europske unije također nalažu liberalizaciju tržišta usluga, a u slučaju javnih bilježnika Ministarstvo gospodarstva se ne želi očitovati. U Hrvatskoj zakonodavstvo i izvršna vlast ograničavaju broj dozvola za obavljanje javnobilježničkih poslova i o njihovom izboru odluku donosi ministar.

Drugim riječima, samo povlašteni pravnici za koje netko može lobirati postaju javni bilježnici. Još je bolja stvar kako cijene usluga regulira Komora i one su propisane pravilnikom.

Dakle, samo odabrani mogu biti javni bilježnici, a srozavanje cijena liberalizacijom usluge se ne dopušta, već se monopolom održava povlaštena pozicija osigurana još 1993. kada je donijet Zakon o javnom bilježništvu.

Izvrstan prikaz poslovanja javnih bilježnika u članku portala arhivanalitika.hr donosi zanimljive podatke. Javni bilježnik izvlači 30 posto dobiti od ukupnog prihoda (nešto više od 100.000 kuna po zaposlenom), a njihova prosječna plaća je prema drugom istraživanju 8.725 kuna (n1.info.com). Usporedbe radi, stopa dobiti na razini svih poduzetnika je 3,2 posto.

Javni bilježnici i digitalizacija

Danas javne bilježnike zahvaća još jedan oblik preispitivanja uloge u društvu, koristi i potrebe za njihovim uslugama. U vremenu digitalizacije kada bi se kompletne usluge javnih bilježnika mogle obavljati bez troška preko interneta i gdje bi se slične usluge mogle urediti unutar online prijava, a dokumenti smještati na cloud i biti pohranjeni, mi smo i dalje kao građani prisiljeni osobno dolaziti u javnobilježničke urede.

S početkom srpnja 2019. svi računi vezani uz javnu nabavu moraju biti u digitalnom obliku i svakom takvom e-računu elektronički potpis jamči vjerodostojnost. Nije jasno zašto i kod ovjere dokumenata ne može biti isto?

Stavovi javnih bilježnika oko digitalizacije su iznenađujući. U intervjuu iz 2016. za portal womeninadria.com tadašnja predsjednica Hrvatske javnobilježničke komore Lucija Popov izrazila je stav kako načelno podržava digitalizaciju. Tema je bila elektroničko osnivanje tvrtki.

Iako se u jednoj Estoniji tvrtka putem interneta može osnovati iz bilo kojeg dijela svijeta, za gospođu Popov digitalizacija „nije moguća bez stručne osobe“. Njeno je mišljenje da javni bilježnik u ovom slučaju mora biti „medijator kod elektroničkog poslovanja“.

Umjesto da se birokratski osnivanje tvrtke olakša i poduzetnici se riješe dodatnih troškova i papirologije, javni bilježnici moraju i u vremenu digitalizacije naći svoj prostor da bi naplatili usluge.

U nastavku intervjua za gospođu Popov jednostavnije osnivanje tvrtki ima velike nedostatke jer se u takvim rješenjima krije „nepouzdan način provjere identiteta i krađa identiteta“. Iako danas sustavi verifikacije imaju visoke standarde i, primjerice, svaka banka ih koristi kako bi svojim klijentima pružila bržu i jeftiniju uslugu, javni bilježnici u jednostavnijem poslovanju vide veliki problem.

Premda javni bilježnici jesu stručnjaci za određeni dio pravnih poslova, u vremenu digitalizacije i liberalnog tržišta mora se preispitati njihova uloga.

Izvori:

http://hr.n1info.com/Vijesti/a184240/Rjesenja-javnih-biljeznika-o-ovrsi-ne-vrijede-u-EU.html

http://www.poslovni.hr/hrvatska/javni-biljeznici-se-bune-previse-je-posla-za-premalo-novca-349343

http://www.womeninadria.com/javni-biljeznici-podrzavaju-osnivanje-tvrtki-putem-interneta-upozoravaju-rizike/