Inzko razumije nezadovoljstvo Hrvata, ali kaže da je Komšićev izbor zakonit

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko izjavio je u srijedu kako razumije nezadovoljstvo dijela Hrvata u toj zemlji zbog izbora Željka Komšića za člana predsjedništva ali je upozorio kako se mora uvažavati činjenica da je njegov izbor legalan kao što je bio izbor Dragana Čovića prije četiri godine po istim pravilima.

“Znam da ima dosta negodovanja kod nekih Hrvata. Ono postoji i ono je realno i o tome se mora razgovarati no činjenica je da je Komšić izabran zakonito i po istom ustavu kao i Čović prije četiri godine”, kazao je Inzko za bosanskohercegovački javni servis BHT 1.

Istaknuo je i kako bi članove predsjedništva trebalo promatrati prije svega kao dužnosnike koji predstavljaju državu a ne narode kojima pripadaju pa očekuje kako će Komšić, ali i Milorad Dodik te Šefik Džaferović kao novoizabrani članovi državnog vrha upravo na taj način djelovati u naredne četiri godine.

Predsjedništvo bi u novom sazivu trebalo biti konstituirano 20. studenog, a Inzko je pozvao da se i na svim drugim razinama tijela vlasti uspostave što je prije moguće.

“Svi očekuju da se vlade na svim razinama formiraju što brže”, kazao je Inzko a na pitanja kada očekuje dovršetak tog procesa odgovorio je kako se nada da će to biti najkasnije tijekom veljače kako je to bila praksa i u ranijim izbornim ciklusima.

Austrijski diplomat odlučno je odbacio mogućnost da pregovori i bilo koje rješenje o statusu Kosova koje dogovore Beograd i Priština utječe na stanje u BiH, čak i ako bi to dovelo do razmjene teritorija između Srbije i Kosova o čemu se nagađa.

“Nema paralela između Kosova i BiH. BiH je priznata kao jedinstvena država još 22. svibnja 1992.”, kazao je Inzko.

Jasno je odgovorio i na prijetnje o otcjepljenju Republike Srpske koje opetovano iznosi Dodik.

“Po Daytonskom ustavu entiteti nemaju pravo na otcjepljenje”, poručio je Inzko. (Hina)