Investicija koja će ojačati poljoprivredni i prehrambeni sektor u Virovitičko-podravskoj županiji

Slika: Flickr

Zeleno svjetlo za projekt izgradnje Tehnološko-inovacijskog centra

Nova investicija u Hrvatskoj u vrijednosti od 17,6 milijuna kuna, odnosi se na izgradnju Tehnološko-inovacijskog centra Virovitica. Centar će biti smješten u području Visoke škole, a planirana je izgradnja infrastrukture i laboratorija specijaliziranih za pojedina područja poljoprivrede te prehrambene tehnologije. Taj će projekt ojačati, ne samo Virovitičko-podravsku županiju, već i šire područje, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo je početak izgradnje.

“Tehnološko-inovacijski centar Virovitica bit će istraživačka infrastruktura čiji je osnivač Virovitičko-podravska županija u suradnji s projektnim partnerima, Poljoprivrednim fakultetom u Osijeku i Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Osijek” kazao je Igor Andrović, župan Virovitičko-podravske županije.

Istraživanja će najviše koristiti poljoprivrednicima

Centar će provoditi razna istraživanja koja će utjecati na poboljšanje razvoja poljoprivrednog sektora u županiji, ali i na samu kvalitetu proizvodnje. Istraživanja će se fokusirati na proučavanje različitih biljnih sorti, ljekovitih bilja, povrća, jestivih ulja, razvoj funkcionalne hrane, meda, duhana, matične mliječi i slično.

Laboratorijska istraživanja bavit će se proučavanjem kvalitativnih obilježja povrća, biološki aktivnih tvari u mlijeku, a posebnu pozornost stručnjaci će posvetiti istraživanju matične mliječi te antibiotika u medu. Također, predmet njihovog rada bit će i nedovoljno istraženi aktivni spojevi duhana radi mogućnosti korištenja tih supstancija u medicinske ili kozmetičke svrhe.

Izvor: Lokalni.hr