ICT već dvije godine najveća hrvatska izvozna industrija

ICT, industrija
Pixabay
Informacijsko-komunikacijska tehnologija (ICT) od 2016. bilježi veći rast od farmacije i ostalih vodećih industrijskih grana u Hrvatskoj

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) izvijestila je da je ICT najveća hrvatska izvozna industrija drugu godinu zaredom. Drugim riječima, prema Industrijskoj strategiji Republike Hrvatske ICT je najveći predstavnik gospodarskih ‘pokretača’, piše Poslovni dnevnik.

Pokretačkim industrijama nazivaju se one grane koje bilježe značajnu razinu izvoza. Kao takve, smatraju se ključnim industrijama koje mogu promijeniti strukturu izvoza i povećati konkuretnost Hrvatske na tržištu. Izvoz ICT-a prošle je godine ostvario više od 7 milijardi kuna i porast od 24,5 posto; u zadnjih deset godina u izvozu je zabilježen rast od 195 posto.

Dopredsjednik HUP-ovog ICT ogranka Hrvoje Balen izjavio je da se hrvatska ICT industrija po snazi može uspoređivati s farmacijom, industrijom koja je donedavno držala prvo mjesto na ljestvici ‘pokretača’. Kako je kazao Balen, pred dvije godine farmaceutska industrija pala je na 30-ak milijardi kuna godišnjeg prihoda. ICT je istovremeno bilježio stalni rast te dosegao 36 milijardi kuna prihoda u 2017. godini.

Ovi podaci rezultat su istraživanja kojeg su proveli HUP i SPAN Research na Eurostatovoj metodologiji. Balen je istaknuo računalno programiranje kao vodeći segment koji je prošle godine dosegao 10 milijardi kuna prihoda. U periodu od 2007. do 2017. godine, softverskoj industriji prihodi su porasli za 95 posto. Slijede farmaceutska industrija (54%), metalna industrija (44%), proizvodnja strojeva i uređaja (31%) te proizvodnja namještaja (23%).

Prema dosadašnjem rastu, predviđa se da će ICT 2025. godine ostvariti 45 milijardi kuna prihoda.

Poslovni dnevnik