Hrvatski proizvod: HV testira vojni radio koji javlja položaj i fizičko stanje vojnika

HV
Foto: Wikipedia
Vojni radio Takrad omogućava međusobnu komunikaciju, ali bilježi i informacije o položaju i fizičkom stanju vojnika na terenu zahvaljujući integriranim i vanjskim senzorima

U kolovozu su započela testiranja vojnog taktičkog radija Takrad u terenskim uvjetima. Riječ je o jednom od najnaprednijih vojnih radija na svijetu koji je u potpunosti hrvatski proizvod.

Takrad proizvode hrvatske tvrtke RIZ Profesionalna elektronika i Impel Group, dok kućište uređaja proizvodi Metal Product. Sve tvrtke uključene u proizvodnju kažu da uređaj ima neograničene mogućnosti, piše Večernji list.

Radio se temelji na sofisticiranoj tehnologiji SDR (Software Defined Radio), a prvenstveno je namijenjen modernom vojniku. Takrad omogućava međusobnu komunikaciju, ali bilježi i informacije o položaju i fizičkom stanju vojnika zahvaljujući integriranim i vanjskim senzorima. Uređaj može prepoznati i opasne situacije te ih dojaviti u stožer posebno zaštićenim kanalom.

Mehanika radija je izrazito robusna pa je uređaj otporan na udarce, vodu i udare metka, a softver omogućuje i izvanrednu zaštitu podataka prilikom komunikacije. Tvrtke koje su ga osmislile smatraju da bi Takrad itekako mogao konkurirati na svjetskom tržištu, s obzirom na njegovu tehnologiju koju koriste samo vodeći svjetski proizvođači.

Hrvatski vojnici od ovog mjeseca provode testiranja Takrada koja bi trebala biti završena do kraja godine. Nakon toga, očekuje se da Ministarstvo obrane raspiše natječaj za nabavu.