Hrvatsko novinarsko društvo: Postupak protiv Hrvoja Zovka udar je na HND

Hrvoje Zovko
Foto: Youtube
Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u petak je “najoštrije osudilo” pokretanje postupka izvanrednog otkazivanja ugovora o radu novinaru i uredniku HRT-a te predsjedniku HND-a Hrvoju Zovku.

“Postupak otkazivanja ugovora o radu na radnom mjestu urednik-koordinator, pokrenut na temelju prijave urednice Odjela IMS-a HTV-a Katarine Periša Čakarun, u finalnoj je fazi. Uprava HRT-a munjevito je Radničkom vijeću predložila najtežu sankciju za Zovka i Radničko se vijeće o tom prijedlogu mora očitovati do ponedjeljka, iako konačni stav Radničkog vijeća ne obvezuje Upravu HRT-a”, priopćili su iz HND-a.

Iz HND-a su pojasnili da je Zovko prije nekoliko dana podnio molbu za razrješenjem s mjesta izvršnog urednika programa HTV 4, informativnog kanala javne televizije, a dan kasnije je poslao i pisano obrazloženje ostavke, u kojem je ukazao na pritiske, cenzuru, prigovorio zbog neprofesionalnog izbora tema, organizacijskog kaosa i ozbiljnih tehničkih problema u realizaciji programa HTV 4.

Verbalna svađa u redakciji

“Uslijedio je poziv na razgovor od strane njegove urednice Periša Čakarun u kojem je ona prihvatila njegovu ostavku. No, samo dva sata kasnije Zovko je pozvan na drugi sastanak kod urednice Periše Čakarun koja je iznijela niz, po njegovom sudu, neargumentiranih optužbi na njegov račun, među kojima i prigovor zbog njegova angažmana u HND-u.

Razgovor koji se pretvorio u verbalnu svađu, kakve su uobičajene u redakcijama, Uprava je iskoristila kao povod za pokretanje drakonskog postupka izvanrednog otkaza ugovora o radu, dok Uprava javnog televizijskog servisa ovih dana nije pokrenula ni najblaži disciplinski postupak protiv odgovornih koji su na HRT-ovom teletekstu dječji ustaški logor proglasili domom za siročad koji su napali partizani”, istaknuli su iz HND-a.

Upozorili su kako je “s HRT-a u javnost pušten navodni nacrt odluke u kojem se na krajnje jednostran i zlonamjeran način insinuira događaj iz prijave protiv Zovka, iako svjedoci događaja, baš kao i Zovko u svom očitovanju, takve navode negiraju”.

Iz HND-a su također izrazili uvjerenje da do tog postupka ni takve odluke Uprave HRT-a ne bi došlo da Zovko nije predsjednik HND-a i zbog toga je, ističu, ovdje riječ o izravnom udaru Uprave HRT-a na HND.

Zovko je i u razgovoru sa svojom urednicom koji je iskorišten kao povod za pokretanje postupka stavljen pred lažnu dilemu: HRT ili HND.

“Ukazujemo na činjenicu da se članstvo u strukovnoj organizaciji hrvatskih novinara na HRT-u, ustanovi koja bi trebala promicati slobodu govora, tretira kao krimen zbog kojeg su ranije brojne kolegice i kolege, aktivni članovi HND-a, bili izloženi otkazima, opomenama i profesionalnoj marginalizaciji.

Nikada nije dobio niti jednu prijavu ili opomenu

Zovko je član HND-a od 1997., a od siječnja 1998. radi na HRT-u kao novinar i urednik. Višestruko je nagrađivan i nikada nije dobio niti jednu prijavu ili opomenu. HND smatra da u demokratskom društvu njegov angažman u HND-u ne smije biti predmet bilo kakvog progona, pritisaka ili drugih radnji na njegovom profesionalnom radnom mjestu, a posebice otkazivanja ugovora o radu”, naglasili su iz HND-a.

HND je o tim događajima izvijestio Europsku i Međunarodnu federaciju novinara (EFJ i IFJ), Organizaciju za europsku sigurnost i suradnju, Europsku radiodifuzijsku uniju, Reportere bez granica i druge međunarodne organizacije, stoji u priopćenju koje su potpisali potpredsjednici HND-a Denis Romac i Slavica Lukić. (Hina)