Hrvatska tvrtka Photomath privukla šest milijuna dolara investicija

photomath, damir sobol, investicije
YouTube screenshot
Tvrtka će novac uložiti u razvoj naprednijih sposobnosti učenja i u proširenje tima

Tvrtka Photomath je autor istoimene, iznimno uspješne, aplikacije za rješavanje matematičkih zadataka koja je u utorak došla do važne prekretnice. Photomath je dosad skinut 100 milijuna puta, što znači da je postao najpopularnija hrvatska aplikacija svih vremena, a tvrtka je pritom završila investicijsku rundu u kojoj su privukli šest milijuna dolara investicija.

Tih šest milijuna će uložiti u razvoj naprednijih sposobnosti učenja i u proširenje tima. Osim novih programera, zaposlit će i nastavnike matematike. U investiciji su sudjelovale i kompanije poput Learn Capitala, a glavni investitor bio je američki venture capital fond Goodwater Capital.

Trenutno 20 milijuna ljudi dnevno rješava svoje matematičke probleme uz pomoć aplikacije Photomath koja je još uvijek besplatna, ali bi se to uskoro moglo promijeniti.

Osnivač Damir Sabol je kazao da će neke naprednije funkcije možda uvrstiti u premium dio aplikacije, ali za sada nije otkrio detalje. Međutim, do kraja godine planiraju još neku opciju monetizacije, piše Telegram.hr.

Kako je došlo do ideje

Damir Sabol je na ideju o stvaranju PhotoMatha došao dok je jedne večeri provjeravao sinovu zadaću iz matematike. Bio je umoran i nije mu se dalo računati, a zadataka je bilo puno.

Jedna aplikacija koju je njegova tvrtka već razvila može čitati uplatnice pa je pomislio da bi isto tako mogla čitati i rješavati matematičke zadatke. Ideju je podijelio s inženjerskim timom na poslu, ali su mu rekli da će to biti teško izvedivo. Osim toga, nitko nije vidio baš veliki potencijal.

Na ideji se nije radilo sve do 2014. godine kad je Microsoft otvorio natječaj za aplikacije za Windows phone. Na developerima je bilo da predstave ideje, a Microsoft bi najboljima dao novac za razvoj i aplikacija bi bila ekskluzivno dostupna telefonima s Windowsima.

Sabol je tada svom timu ponovno predložio aplikaciju za rješavanje matematičkih zadataka. Nisu imali što izgubiti, a ako prođu, od Microsofta bi dobili novac za razvoj i nakon tri mjeseca su mogli ponuditi aplikaciju i korisnicima koji su imali telefone s drugim operativnim sustavima.

Dobili su natječaj i počeli raditi na PhotoMathu koji danas, četiri godine kasnije, ima 100 milijuna skidanja.