Hrvatska putovnica najjača u zadnjih 12 godina, možemo u 169 zemalja bez vize

putovnica, osobni dokumenti, hrvatska putovnica
Planet.hr
Hrvatska po jačini putovnica zaostaje za Slovenijom i Mađarskom koje dijele 9. mjesto na svjetskoj ljestvici, ali stojimo znatno bolje od ostalih susjeda iz regije

Tvrtka Henley & Partners svake godine provodi istraživanje o jačini putovnica pojedinih država, tj. u koliko zemalja svijeta vlasnici neke putovnice mogu putovati bez vize.

Ove godine prvo mjesto dijele Japan i Singapur, koji su zbacili Njemačku s prošlogodišnjeg vrha ljestvice, prenosi N1. Vlasnici japanske ili singapurske putovnice mogu putovati u 189 zemalja svijeta bez vize, a Nijemci u jednu manje.

Treće mjesto sa 187 zemalja dijele Finska, Francuska, Italija, Južna Koreja, Španjolska, Švedska i Danska.

Slijedi četvrto mjesto sa 186 zemalja svijeta, a dijele ga Austrija, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Portugal, Velika Britanija i SAD.

Na petom mjestu nalaze se Belgija, Kanada, Irska i Švicarska, čije putovnice imaju pristup u 185 zemalja bez vize.

Hrvatska je ove godine zasjela na 16. mjesto, pet mjesta više nego lani, a ujedno i najbolje u 12 godina koliko se ova mjerenja provode. Hrvati trenutačno mogu putovati u 169 zemalja svijeta bez vize.

I dok s jedne strane zaostajemo za Slovenijom i Mađarskom koje dijele 9. mjesto, bolji smo od drugih susjeda iz regije: Srbija je ove godine na 36. mjestu, Crna Gora na 42., a Bosna i Hercegovina na 46. mjestu na ljestvici.

Cijeli popis možete pogledati ovdje.