Hrvatska preuzela predsjedanje Vijećem Europe

Marija Pejčinović Burić, predsjedanje Vijećem Europe, Anders Samuelsen
Wikimedia Commons
Hrvatska je od Danske preuzela predsjedanje Vijećem Europe VE i ujedno dobila priliku da se politički i kulturno brendira i pripremi za predsjedanje Europskom unijom 2020. godine

Rotirajuće predsjedanje od Danske je na svečanosti u Helsingoru u petak preuzela hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić. Ministrica je izložila hrvatske prioritete – borbu protiv korupcije, decentralizaciju u kontekstu jačanja lokalne uprave i samouprave, zaštitu nacionalnih manjina i ranjivih skupina te zaštitu kulturne baštine.

Pejčinović Burić je izjavila da će se Hrvatska u ovih šest mjeseci, s obzirom na broj aktivnosti, više istaknuti i politički i kulturno brendirati na međunarodnoj sceni te dodala da je svako predsjedanje svojevrsna priprema za veliko predsjedanje 2020. koje je puno sveobuhvatnije i veće.

Vijeće Europe sljedeće godine obilježava 70. obljetnicu postojanja

Predsjedanje je Hrvatskoj predao danski ministar vanjskih poslova Anders Samuelsen i poželio joj uspjeh u, kako je rekao, izazovnim vremenima za organizaciju.

Tom prilikom je istaknuo da je Danska radila na reformi sustava zaštite ljudskih prava i fokusirala se na snagu i ulogu Europskog suda za ljudska prava, na promociji obrazovanja o demokratskim vrijednostima, na pravima LGBT osoba, pravima osoba s poteškoćama i borbu protiv mučenja.

Hrvatska će predsjedanje Vijećem Europe 21. studenog u Strasbourgu predati Finskoj, dok će se sljedeći sastanak odbora ministara održati u Helsinkiju 16. i 17. svibnja 2019. godine, godine u kojoj VE obilježava 70. godina postojanja.

VE se sastoji od 47 zemalja članica i najstarija je europska organizacija. Osnovana je u 1949. godine u Londonu s ciljem promicanja demokracije, jačanja europskog jedinstva te zaštite ljudskih prava i vladavine na europskom kontinentu.

Izvor: Lider Media