Hrvatska će ipak potpisati deklaraciju o Europskom Blockchain partnerstvu

blockchain, EU
Foto: Pixabay
Hrvatska je jedna od četiri članice EU koje u travnju ove godine nisu potpisale Deklaraciju o europskom blockchain partnerstvu, a Vlada je tada obrazložila da Hrvatska nije spremna za taj sporazum

Početkom ove godine države članice EU su deklaracijom o Europskom Blockchain partnerstvu dobile priliku da tvrtkama otvore put do 300 milijuna eura investicijskih potpora specifično namijenjenih za blockchain projekte.

EU je u travnju ove godine formirala fond od 300 milijuna eura subvencija za blockchain projekte do 2020. godine i pozvala članice da pristupe partnerstvu. Cilj projekta je razvoj novih tehnologija i jačanje povjerenja građana u digitalne usluge kroz podizanje transparentnosti.

“Blockchain je velika prilika za Europu i zemlje članice da promisle o svojim informacijskim sustavima, da promiču povjerenje korisnika i zaštitu osobnih podataka, pomognu stvaranju novih poslovnih prilika i uspostave nova područja izvrsnosti, na korist građanima, javnim servisima i poduzećima”, izjavila je povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Mariya Gabriel u trenutku kada je većina članica EU potpisala sporazume i partnerstva za stvaranje jedinstvenog digitalnog tržišta Europske unije.

Hrvatska je jedna od četiri članice EU koje u travnju ove godine nisu potpisale Deklaraciju, a Vlada je tada obrazložila da Hrvatska nije spremna za taj sporazum. Potpis su, osim Hrvatske, uskratili Cipar, Grčka i Rumunjska.

Nakon popriličnog revolta iz poslovne i akademske zajednice, hrvatske vlasti su izgleda ipak primijetile ovaj očigledni lapsus pa su zatražile naknadno pristupanje i potpisivanje deklaracije.

Prema informacijama Vlahe Hrdala, predsjednika Udruge za blockchain i kriptovalute (UBIK), Hrvatska će deklaraciju potpisati 27. studenog ove godine.

Izvor:Prvi plan