Hrvatska će dronovima kontrolirati korištenje poljoprivrednih poticaja

Dron, poljoprivreda, kontrola
Pixabay
Hrvatska će u sljedećem sedmogodišnjem proračunskom razdoblju zahvaljujući novim tehnologijama moći učinkovitije kontrolirati zlouporabe kod isplate poljoprivrednih poticaja

Ministar Tolušić, koji u Bruxellesu sudjeluje na sastanku ministara poljoprivrede zemalja članica EU-a, kaže da inspektori jako teško mogu sve provjeriti i utvrditi s obzirom na velike površine, ali da će se to promijeniti nabavom dronova, bespilotnih letjelica.

“Nadam se da ćemo uskoro moći koristiti sve moderne tehnologije. Korištenjem dronova u sljedećem financijskom razdoblju kontrola će biti 100-postotna”, rekao je ministar odgovarajući na pitanje novinara da komentira pojave kada netko povlači europske poticaje za poljoprivredu, a uopće se ne bavi time.

Ministar Tolušić je rekao da se hrvatski poljoprivrednici ne trebaju pribojavati sljedećeg Višogodišnjeg financijskog okvira za razdoblje 2021.-2027. Komisija je predložila da se u tom razdoblju ukupna sredstva za poljoprivredu i ruralni razvoj smanje za 15,3 posto.

“Ono što je bitno za poljoprivrednike jest da se, unatoč nekim bombastičnim najavama, ne trebaju brinuti. Imat će isto ili više novaca nego što imaju 2018. i tako će biti i u idućim godinama. Nadam se da će i iznos sufinanciranja ostati na istoj razini 85 posto europskih i 15 posto nacionalnih sredstava”, rekao je Tolušić. (Hina)