Hrvatska bilježi pad stope nezaposlenosti, ali je i dalje među najlošijima u EU

pad stope nezaposlenosti, EU, eurostat, izvješće
Pixabay
Najviše stope nezaposlenosti su zabilježene u Grčkoj, 20,2 posto u travnju, zatim u Španjolskoj, 15,2 posto i u Italiji, 10,9 posto

Hrvatska je prema izvješću Eurostata u lipnju ponovno bila među zemljama EU-a koje imaju najveći pad stope nezaposlenosti na godišnjoj razini, ali je unatoč tomu ostala među zemljama s najvišom stopom nezaposlenosti, uz njezin blagi rast na mjesečnoj razini.

Izvješće je također pokazalo da je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti na razini 28-člane Europske unije u lipnju iznosila 6,9 posto, tj. ostala je nepromijenjena u odnosu na mjesec dana ranije i na najnižim je razinama od svibnja 2008. godine.

Stopa nezaposlenosti se nije mijenjala ni u eurozoni gdje je ostala na 8,3 posto, što je najniža razina od prosinca 2008. godine.

U EU je u lipnju bez posla bilo ukupno 17,105 milijuna građana, a od toga je njih 13,570 milijuna u eurozoni. Najviše stope nezaposlenosti su zabilježene u Grčkoj, 20,2 posto u travnju, zatim u Španjolskoj, 15,2 posto i u Italiji, 10,9 posto.

Najveći pad stope nezaposlenosti na godišnjoj razini bilježe Cipar i Portugal

Sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj je blago porasla u lipnju na 9,2 posto u odnosu na 9,1 posto zabilježenih u svibnju. Bez posla je u lipnju bilo 166 tisuća hrvatskih građana, tisuću više nego u svibnju, vidljivo je iz izvješća Eurostata.

U odnosu na lipanj prošle godine, broj nezaposlenih u Hrvatskoj je smanjen za 36 tisuća pa se Hrvatska tako osmi mjesec zaredom svrstala među zemlje koje imaju najveći pad nezaposlenosti u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Daleko najveći pad stope nezaposlenosti na godišnjoj razini imaju Cipar i Portugal, a u skupini s njima se nalaze i Estonija i Španjolska, dok najnižu stopu i dalje imaju Češka i Njemačka.

Stopa nezaposlenih mladih u EU stagnirala

U dobnoj skupini do 25 godina stopa nezaposlenosti na razini EU je u lipnju iznosila 15,2 posto, isto kao i mjesec ranije, a u eurozoni je također stagnirala prema mjesecu ranije, na 16,9 posto. U lipnju je u EU bez posla bilo 2,415 milijuna mladih, od čega 2,412 milijuna u eurozoni. U odnosu na lipanj prošle godine, njihov je broj u EU manji za 386 tisuća, odnosno za 266 tisuća u eurozoni.

Hrvatska ne objavljuje mjesečne podatke o stopi nezaposlenosti među mladima, ali je po posljednjim dostupnim podacima iz izvješća Eurostata vidljivo da je ona u Hrvatskoj u drugom kvartalu ove godine iznosila 22,7 posto, tj. 35 tisuća nezaposlenih građana mlađih od 25 godina, što je tri tisuće manje u odnosu na prvi kvartal.

Najviše nezaposlenih mladih osoba je u Grčkoj, 42,3 posto u travnju, zatim u Španjolskoj, 34,1 posto i Italiji s 32,6 posto, dok među državama članicama najniže stope nezaposlenosti mladih imaju Malta (5,5 posto ), Njemačka (6,2 posto) i Nizozemska (7,2 posto).

Izvor: Telegram.hr