Hoće li doći do otpuštanja radne snage Uljanika?

Uljanik
Slika: Flickr

Novi strateški partner Uljanika ima pozitivan stav prema budućnosti

Danko Končar je u nedjelju posjetio pulsko brodogradilište Uljanik gdje je s Upravom i sindikatima razgovarao o budućnosti škvera. Končar i njegova Kermas energija, kao strateški partneri u restrukturiranju i dokapitalizaciji Uljanika, razgovarali su o predloženom planu restrukturiranja koji će odrediti uvjete daljnjeg razvoja brodogradilišta. Uprava na čelu s Giannijem Rossandom, nadzorni odbor i konzultanti na projektu Boston Consulting Group te predstavnici Ministarstva gospodarstva počeli su pregovore oko krajnje verzije programa restrukturiranja. U najavi je i posjet 3. maju koji se također nalazi unutar poslovanja Uljanik Grupe.

“Kermas je prihvatio načela plana restrukturiranja, ali ga treba doraditi. Učinjen je prvi korak prema tom cilju jer će Boston Consulting Group imati prezentaciju svog prijedloga. Do kraja svibnja treba donijeti taj revidirani ili novi plan. Kada završimo analizu i razgovore sa svima, donijet ćemo vlastita razmišljanja koja ćemo tome prilagoditi, a moramo razmišljati o tome da ga mora usvojiti Bruxelles” kazao je Končar.

Hoće li doći do otpuštanja radne snage, ne zna ni sam Končar

“Ako gledate da je nekada Uljanik imao osam tisuća, a sada 2.600 – 2.700 radnika, nisam baš siguran. Negdje sigurno ima manjka, a negdje viška radnika” rekao je Končar i dodao kako je planirano da Brodotrogir također uđe u sastav Uljanika te da se na taj način ostvari jeftinija proizvodnja.

“Kada smo došli u Brodotrogir, po planu restrukturiranja smo ostali na jednom navozu i bilo je predviđeno da imamo 700 ljudi. Sada ih imamo 1079 uz još jedan navoz. Neće biti klasičnih otpuštanja, nego ćemo pokušati ljudima naći posao u nekim drugim aktivnostima” izjavio je Končar.

Iznos ulaganja u Uljanik ostaje nepoznanica

Na pitanje o iznosu ulaganja u Uljanik, Danko Končar također nije znao odgovor.

“Ne znam. Postoji odluka skupštine dioničara koja je predvidjela određeni raspon tako da je to to” kazao je Končar. Njegov tim će voditi daljnje razgovore s Uljanikom, ali i sam Končar je najavio da će u sve biti osobno uključen.

Naime, Končar je nedavno izabran kao strateški partner pulskog brodogradilišta jer je njegova ponuda bila najsličnija idejama uprave. Do sada je poznato da se Uljanik ne bi više koncentrirao samo na brodogradnju, već je u planu i gradnja marine te izrada manjih, ali luksuznijih brodova. Taj program trebao bi se provesti najduže u roku od dvije godine za čije će vrijeme Kermas energija kontrolirati Uljanik i Brodotrogir, u kojima je planirano povećanje nautičkog turizma uz smanjenu gradnju brodova.

Izvor: Jutarnji.hr