Guardian objavio priču s ozbiljnim optužbama protiv hrvatske policije

migranti
Volonterka udruge No name kitchen u Velikoj Kladuši kaže da između 60 i 70 posto migranata prijavljuje policijsko nasilje

Britanski list Guardian je u srijedu objavio članak u čijem naslovu stoji da “Hrvatska policija mlati i pljačka” izbjeglice koje prelaze iz Bosne, a priču iz Velike Kladuše donosi njihov stalni dopisnik iz srednje i istočne Europe Shaun Walker.

U uvodnom dijelu članka stoji kako hrvatska policija, prema svjedočanstvima migranata i volontera, sustavno provodi nasilje nad izbjeglicama i migrantima koji preko Hrvatske pokušavaju doći do Zapada.

Walker dalje tvrdi kako su mu deseci muškaraca u Bihaću i Velikoj Kladuši prepričavali nasilne događaje s hrvatskom policijom i kažu da su oni sretniji pobjegli samo s razbijenim mobitelima, dok su oni koji su imali manje sreće bili premlaćeni.

Većina žena s kojima je razgovarao su uglavnom rekle da njih nisu dirali, ali neke od njih su ispričale kako su i njih tukli i tjerali ih da se skinu kako bi ih pretražili.

Walker je razgovarao i s Huseinom Kučićem, voditeljem Crvenog križa za to područje, koji mu je na pitanje je li istina da hrvatska policija sustavno provodi nasilje nad migrantima odgovorio da ne može sa sigurnošću reći da se to događa sa svakom osobom, ali da je prema onome što je vidio odgovor potvrdan.

Svjedočanstva maltretiranih posljednja dva mjeseca skuplja Karolina Augustova, volonterka udruge No name kitchen u Velikoj Kladuši kaže da između 60 i 70 posto migranata prijavljuje policijsko nasilje te da je hrvatska policija pokrala većinu ljudi koji su pokušali prijeći granicu.

Oglasio se i MUP RH

U članku se navodi kako u izjavi MUP-a Republike Hrvatske za list Guardian piše da su hrvatske policijske snage uvijek poštovale “temeljna prava i dostojanstvo migranata”.

Na kraju teksta je objavljeno i nekoliko svjedočanstava izbjeglica i migranata s kojima je razgovarao dopisnik lista Guardian. Dva muškarca i jedna žena u dobi od 38 do 45 godina kažu kako ih hrvatska policija tretira “kao stoku” te da su im uzeli novce i telefone. Jedan od njih kaže da je pet puta pokušao prijeći granicu i da su ga od toga dvaput tukli.

Izvor: Telegram.hr