Graničnoj policiji iz EU fondova više od 10 milijuna eura

Samostalni sektor za šengensku koordinaciju i fondove Europske unije je od 22. rujna 2017. do 4. listopada 2018. donio deset odluka o dodjeli financijskih sredstava za provedbu projekata u okviru Fonda za unutarnju sigurnost, Instrumenta za financijsku potporu u području vanjskih granica i viza, kojima će granična policija iz EU fondova dobiti više od 10 milijuna eura, priopćio je u ponedjeljak MUP.

Odlukom o dodjeli financijskih sredstava iz Fonda za unutarnju sigurnost u potpunosti su osigurani servisi i održavanje dva helikoptera AW 139 za 2018. u cilju potpune operativnosti helikoptera za nadzor državne granice na kopnu i moru u vrijednosti 600.000 eura.

Za smještaj policajaca iz cijele Hrvatske koji rade na ispomoći na zaštiti zelene granice u sisačko-moslavačkoj, karlovačkoj i ličko-senjskoj policijskoj upravi osigurano je 2 milijuna eura. Još 270 tisuća eura osigurano je za smještaj policajaca koji pomažu u zaštiti zelene granice u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Za opremanje granične policije “tehničkim uređajima i opremom za nadzor vanjske granice EU” osigurano je 1.13 milijuna eura. Financirana oprema uključuje nabavu 80 ručnih termovizijskih uređaja, 240 ručnih svjetiljki i 240 čeonih lampi kako bi policajci mogli bolje provoditi zaštitu državne granice noću, navodi MUP.

Također, sa 120.000 eura osigurana je nabava prijenosnih računala za potrebe učinkovitijeg nadzora vanjske granice EU, dok je 330.000 eura osigurano za operativne troškove goriva za helikopter za nadzor vanjskih granica.

MUP je priopćio da je iz Fonda za unutarnju sigurnost osigurano 780.000 eura za nabavu ručnih termovizijskih uređaja, dok iz istog fonda 4.7 milijuna eura ide za nabavu stacionarnih sustava za nadzor državne granice na granici s BiH.

Pored toga, iz fonda je osigurano 1.64 milijuna eura za nabavu terenskih vozila, a 25.000 eura za prijenosnih dnevnih i noćnih kamera.

(Hina)