Grad Ivanec višestruko nagrađen za stvaranje uvjeta za poduzetnička ulaganja

Grad Ivanec, poduzetnička ulaganja, Financial Times
YouTube/Screenshot
U Dubrovniku dobili priznanje za doprinos razvoju poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi

Gradu Ivancu i gradonačelniku Miloradu Batiniću je prije nekoliko mjeseci na svečanosti u Dubrovniku u sklopu Regionalnog summita poduzetnika “300 najboljih” dodijeljena Velika nagrada i priznanje za doprinos razvoju poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Grad Ivanec i gradonačelnika su za tu nagradu nominirali ugledni ekonomski stručnjaci i poduzetnici. Odluku o dobitnicima je donosio Međunarodni komitet za dodjelu nagrada i priznanja, kojeg su činili sveučilišni profesori i stručnjaci za ekonomiju, marketing, menadžment, financije i poduzetništvo.

Grad je nagradu osvojio u konkurenciji od gotovo 200 gradova iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Italije, Njemačke, Makedonije i Srbije, a gradonačelnik Batinić je tom prilikom istaknuo da nisu znali da su nominirani i da ih je ugodno iznenadilo to što su prepoznate aktivnosti Grada na stvaranju uvjeta za poduzetnička ulaganja.

Napore Grada Ivanca prepoznao i Financial Times

Grad Ivanec ima osnovan Projektni ured za EU fondove koji je pod subvencioniranim uvjetima stavio na raspolaganje svim poduzetnicima, OPG-ovima i obrtima, a pored toga iniciraju i aktivno sudjeluju u aktivnostima ciljanog školovanja kadrova za konkretne potrebe lokalnog gospodarstva.

Ovo nije prva nagrada koju je Ivanec dobio. Ovaj grad su u rujnu 2017. godine ekonomski analitičari Financial Timesa proglasili najpoželjnijom ulagačkom destinacijom na razini gradova do 100.000 stanovnika. Kao optimalan način privlačenja ulagača su se pokazale povlastice i olakšice koje investitori koriste prilikom gradnje, kupnje ili poslovanja u prvih pet godina.

Gradske vlasti su prije nekoliko mjeseci predstavile konačni projekt Aglomeracije Ivanec, sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, vrijedan oko 130 milijuna kuna, a sufinancira se iz Kohezijskog fonda EU.

Veliki dio projekata će se financirati uz pomoć EU fondova

Gradsko vijeće je također donijelo Akcijski plan provođenja strateških projekata Grada Ivanca u 2018. koji sadrži ključne projekte koje će provoditi ove godine, a ukupno su vrijedni 22,4 milijuna kuna. Dio projekata iz Akcijskog plana će Grad financirati vlastitim sredstvima, a dio njih će se provoditi uz učešće EU fondova, Hrvatskih voda, ministarstava i Ivkoma.

Uz sve to, Grad je povukao novac za projekt kompletnog unutarnjeg uređenja prostora koji su od države dobili na dugoročno korištenje od 99 godina bez naknade. Projektom će sadašnji uredi preurediti u multifunkcionalan prostor koji će biti na raspolaganju start upovima i poduzetnicima početnicima s ciljem da im se u prvih par godina olakša pokretanje novog posla. Dio prostora će koristiti i poslovna i savjetodavna podrška korisnicima Poduzetničkog inkubatora te Projektni ured za EU fondove Grada Ivanca.

Izvor: Poslovni dnevnik