Gdje je lova? Na državnom proračunu je 50-ak tisuća udruga!

dug, novac, graf
Pixabay

Država troši čak 44 posto cijelog BDP-a! I to bez jedinica lokalne samouprave. Država za plaće izdvaja koliko i za isplatu mirovina; preko 42 milijarde kuna.

Kako će i hoće li udovoljiti prosvjetnim sindikatima je pitanje koje već dugo državu drži u pat-poziciji. Možda je to posljednji shvatio premijer Andrej Plenković. Javljaju se novi sindikati koji prijete štrajkovima, i državni i javni i privatni… Uvalio se Plenković preko glave, od europskog stabla nije vidio hrvatsku šumu problema.

Kazao je kako se ne smije narušiti stabilnost državnih financija jer, digne li koeficijent prosvjetarima, morat će i drugima. Očito se iz neke druge kase daje povećanje osnovice svima u državnoj i javnoj službi.

No, dobro. A na što se troši lova?

Najnovije spašavanje Croatia Airlinesa – 250 milijuna kuna, za Uljanik je samo ove godine otišlo 4 i pol milijarde kuna (?!) na jamstva, državna revizija utvrdila je da je u 4500 tisuće državnih stanova useljeno bez ugovora, za željeznice koje su ultragubitaš izdvaja se svake godine do pola milijarde kuna iz proračuna i još malo više iz trošarina za gorivo…

50 tisuća problema zvanih udruga

Iz državnog proračuna se financira oko 50 tisuća udruga. Predsjednik udruge poreznih obveznika Lipa, Davor Huić smatra da je ovaj problem posebno izražen na lokalnoj razini. “Financiranje udruga na lokalnoj razini je mehanizam kroz koji se ogroman javni novac odljeva u privatne džepove, a ne postoji nikakav sustav analize i kontrole koji bi pokazao je li je svrha u koju je potrošen novac opravdana s javnog stajališta“, kazao je Huić.

Jedna smo od najbogatijih zemalja svijeta kada su u pitanju vodni resursi. Zato se možemo ponašati kao pijani bogataši i u vodovodima gubiti oko 50 % vode. Ništa zato. Zato bismo vrlo skoro mogli račune za vodu plaćati dvostruko skuplje:

48 sati: Cijena vode mogla bi se udvostručiti zbog ulaganja u infrastrukturu

Javne financije

Glomazni državni aparat priča je za sebe. Tu će teško doći štednja jer tko lud štedi na sebi, ako može na drugima? To kazuje i najnoviji proračun, javne financije se stabiliziraju ali… Država troši čak 44 posto cijelog BDP-a! I to bez jedinica lokalne samouprave. Država za plaće izdvaja koliko i za isplatu mirovina; preko 42 milijarde kuna. A ne zaboravimo one, vladajućima, mrske privjeske; automobili, dnevnice, putni troškovi, mobiteli i niz drugih olakšica…

I dalje ne vidimo prostor za uštedu?

Znam, kazat ćete da je ovo sve poznato i ponavlja se unedogled. Da, istina. Ali sve se ovo mora ponavljati i ponavljati u nadi da će se u nekoj od ovakvih priča kakvu su stvorili prosvjetari konačno aktivirati i da će oni koji nas vode vidjeti ono što narod vidi već desetljećima.

I mala digresija. Zar nije tužno da su najnaprednija bića na planetu jedina vrsta kod koje najslabije vide i najnesposobniji bivaju oni koji vode? Kod svih drugih vrsta najbolji su vođe i čuvaju ostatak svoje vrste. Samo kod ljudi oni koje biramo da nam učine bolje, čine gore. Dok je tako, bit će nam ovako.

F. M.