Fabris Peruško traži smjenu šefa Jamnice, a bivšeg šefa Tiska optužuje za nesavjesno poslovanje

Fabris Peruško, Jamnica, Agrokor, Tisak
YouTube/Screenshot
Osim prijedloga Nadzornom odboru Agrokora u kojem traži smjenu čelnika Jamnice, Peruško je uputio i pismo predsjedniku uprave Mercatora u kojem upozorava na sumnju u nepravilnosti u radu Dražena Kocijana

Izvanredni povjerenik Fabris Peruško je Nadzornom odboru Agrokora uputio prijedlog za smjenu predsjednika Uprave Jamnice Mislava Galića, a taj postupak je obrazložio činjenicom da Galić dio prijašnje Uprave Agrokora i da se protiv njega vodi kazneni postupak, što nanosi štetu poslovnom ugledu Jamnice. Njegovo mjesto bi trebao preuzeti Dario Šalić, menadžer iz Atlantic Grupe.

Peruško je uputio pismo i Tomislavu Čizmiću, predsjedniku uprave Mercatora, u kojem upozorava na sumnju u nepravilnosti u radu menadžera u Mercatoru Dražena Kocijana, u vrijeme dok je bio predsjednik Uprave Tiska.

U pismu stoji da je izvanredna Uprava Agrokora poduzela sve primjerene radnje “obzirom na osnovne sumnje da je gospodin Dražen Kocijan svojim nesavjesnim radom potencijalno nanio iznimnu štetu tom društvu, slijedom čega postoji sumnja da su se u radnjama te osobe stekla obilježja kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti”.

Peruško ne može smijeniti Kocijana, ali je na ovaj način sugerirao Čizmiću da to mora napraviti. Smjena Mislava Galića se očekuje već neko vrijeme, a izvanredni povjerenik ju objašnjava na sljedeći način.

“Po prirodi stvari, bilo je za očekivati da će sve osobe koje su bile dio prijašnje Uprave Agrokora d. d., koji je doveden u stanje neodrživosti poslovanja, kao odgovorne osobe podnijeti ostavku i na upravljačkim mjestima u ovisnim i povezanim društvima Agrokora, no to se nažalost u ovom konkretnom slučaju nije dogodilo. U odnosu na gospodina Galića, okolnost da se vodi i kazneni postupak protiv njega dodatno šteti poslovnom ugledu Jamnice jer nije uobičajeno da društvo zastupa i predstavlja osoba protiv koje se vodi kazneni postupak, koji je u posrednoj vezi s funkcijom koju obnaša”, stoji u obrazloženju Fabrisa Peruška koji dodaje da se za Galića i situaciju u kojoj se nalazi ne može primjenjivati načelo presumpcije nevinosti jer sve neosporno opterećuje Jamnicu.

Mislav Galić je u Agrokoru od 1997. godine

Kaznenu prijavu protiv Galića je podnio Ante Ramljak, a ubrzo nakon preuzimanja funkcije u Agrokoru Peruško je tražio od Galića podnošenje ostavke jer je smatrao neprihvatljivim da se na tako visokoj menadžerskoj poziciji nalazi netko za koga je upravo izvanredna uprava sumnjala da je počinio kazneno djelo.

Galić je odbio dati ostavku i trudio se na sve načine ostati šefom Agrokorove najjače tvrtke, a kao sin Mirka Galića ima brojna poznanstva koja je nastojao okrenuti u svoju korist pa je Peruško bio pod pritiscima sa svih strana, zbog čega je ovo pitanje odlučio ostaviti otvorenim do postizanja nagodbe, prenosi Slobodna Dalmacija.

Galić je od 1997. godine u Agrokoru, a s 26 godina je postao predsjednik uprave Leda. Prošle godine je bio jedan od uhićenih, a sudu je predao ovjereni dokument u kojem stoji da za sve odluke odgovara Ivica Todorić.

Galićeva zamjena bi trebao biti Dario Šalić koji predstavlja konačno raščišćavanje s praksama stare uprave Agrokora, a pronađen je head huntingom među snažnim domaćim i međunarodnim tvrtkama.