Europska komisija: Hrvatska je zemlja s najviše sudaca u Europi

Europska komisija, sudstvo, pravosudni sustav, sudci
Pixabay
Bilo bi realno očekivati da će sudski sustav uz veliki broj sudaca biti učinkovit, ali Hrvatska je po efikasnosti na dnu liste europskih zemalja

Europska komisija je objavila redovito izvješće o stanju pravosuđa u Europskoj uniji, u kojem su prezentirani pokazatelji neovisnosti, učinkovitosti i kvalitete pravosudnih sustava država članica. Cilj podataka je pomoći nadležnim tijelima da povećaju djelotvornost svojih pravosudnih sustava, a iz analize proizlazi da bi ta pomoć mogla biti potrebna Hrvatskoj.

Sredstva iz europskih fondova ostala neiskorištena

Hrvatska je još prije dvije godine bila na drugom mjestu po broju sudaca na sto tisuća stanovnika, iza Slovenije, a sada je prvak Europe u tome.

Bilo bi realno očekivati da će sudski sustav uz toliki broj sudaca biti učinkovit, ali Hrvatska je i po efikasnosti na dnu liste europskih zemalja. U izvješću stoji da samo Hrvatska i Malta tijekom prošle godine nisu iz europskih fondova povukle sredstva za informatizaciju sudstva pa ne čudi ni podatak da se u Hrvatskoj tužbe još uvijek ne mogu uputiti elektronskim putem.

Na europskom dnu smo i po ukupnom ulaganju u pravosuđe koje je prošle godine iznosilo 0,45 posto ukupnog BDP-a.

Europska komisija na osnovu ovih podataka prati pravosudne reforme u zemljama članicama

Povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova Věra Jourová je predstavljajući izvješće komentirala da je svrha pregleda poticati pravosudne reforme i davati dobre primjere za njih te je dodala da je počelo svake takve reforme da bez visokih europskih standarda nema pravosudne neovisnosti.

Izvor: Telegram.hr