Eurobarometar pokazao nastavak trenda rasta popularnosti EU-a

Europska unija
Flickr
Najnoviji Eurobarometar pokazao je kako 68 posto europskih građana smatra da njihova zemlja ima koristi od članstva u Europskoj uniji, dok je u Hrvatskoj 66 posto ispitanika iskazalo takav stav, priopćio je u srijedu Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Posljednji Eurobarometar, istraživanje koje ispituje stavove javnosti o Europskoj uniji, proveden je u rujnu te je pokazao kako 62 posto europskih građana misli da je članstvo u europskom bloku dobro za njihovu državu, a 68 posto ispitanika smatra kako članstvo omogućava razne koristi. To predstavlja najvišu zabilježenu potporu Europskoj uniji od 1983., stoji u objavi Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj 66 posto ispitanika smatra kako zemlja ima koristi od EU članstva. Kao glavne razloge navode da Europska unija otvara nove poslovne mogućnosti, doprinosi gospodarskom rastu, te održavanju mira i jačanju sigurnosti.

Istraživanje pokazuje kako 44 posto hrvatskih građana ocjenjuje pripadnost Europskoj uniji kao dobru stvar, što predstavlja 8 postotnih bodova više u odnosu na prethodni Eurobarometar iz travnja. Udio građana koji se negativno očitovao o EU članstvu nije se smanjivao niti povećavao u odnosu na podatke iz travnja, te i dalje iznosi 14 posto.

U Hrvatskoj 61 posto ispitanika smatra kako je njihov glas u EU bitan, dok u ostatku Europe 48 posto građana misli na taj način.

Sve više ispitanika u Hrvatskoj zna da će se izbori za Europski parlament održati u svibnju iduće godine, a kao prioritetne teme o kojima žele raspravljati u izbornoj kampanji ističu: gospodarstvo i rast, borbu protiv nezaposlenosti mladih, socijalnu politiku, zaštitu potrošača i sigurnost hrane, te borbu protiv terorizma.

Eurobarometar pokazuje kako 79 posto ispitanika u Hrvatskoj nema povjerenje prema političkim strankama, a njih 64 posto nije zadovoljno funkcioniranjem demokracije u zemlji. Hrvatski građani gledaju pozitivnije na demokratske procese u Europskoj uniji. Njih 51 posto izražava zadovoljstvo, dok je 40 posto nezadovoljno.

Prema većini pokazatelja, potpora ispitanika za europsko članstvo raste nakon referenduma o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz EU 2016. Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani istaknuo je kako Eurobarometar ukazuje na to da su teški pregovori o brexitu zabrinuli građane i utjecali na porast svijesti o dobrobiti EU članstva, stoji u priopćenju Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

(Hina)