Dubrovnik nabavlja vatrogasni brod vrijedan 4 milijuna kuna

dubrovnik, lokrum
Pixabay
Ugovor o izgradnji vatrogasnog broda vrijednog četiri milijuna kuna potpisali su u utorak u Dubrovniku zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Dubrovačkih vatrogasaca Stjepko Krilanović i vlasnik brodograđevne tvrtke ‘Marservisa’ Luciano Beg

“Nabavom broda, koji bi trebao biti isporučen za sedam mjeseci, Dubrovnik će prvi put u povijesti imati pomorsku vatrogasnu jedinicu”, istaknuo je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Riječ je o 13,5 metara dugom brodu s dva motora od 550 konjskih snaga kojim će se služiti Vatrogasna zajednica Dubrovnika za intervencije na gradskom području, a po potrebi i šire na području županije. Bit će namijenjen za brz transport vatrogasaca na otoke Lokrum i Elafite, brzu reakciju u gašenju požara i za potrebe spašavanja ljudi kojima je život ugrožen. Tvrtka Marservis izabrana je u postupku javne nabave kao najpovoljniji ponuditelj.

Gradonačelnik Franković, koji je ujedno i predsjednik lokalne Vatrogasne zajednice, rekao je da od proljeća 2019. očekuje još veći stupanj zaštite juga Hrvatske.

“Riječ je o jedinstvenom brodu na području Dubrovačko-neretvanske županije jer će moći djelovati i po lošem vremenu, a moći će gasiti i požar na plovilima s veće udaljenosti. Nedavno smo imali takav požar kod Olipe, gdje su vatrogasci vatru na jahti gasili iz barke. Ovim podižemo razinu sigurnosti i zdravstvene zaštite, ali prije svega vatrozaštite. Vjerujemo da ćemo imati gotov brod sredinom iduće godine”, istaknuo je Franković.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Dubrovačkih vatrogasaca Stjepko Krilanović ocijenio je da je dubrovačko vatrogastvo nabavom broda učinilo novi pomak te je najavio ustroj pomorske službe za čiji je rad novac osigurao Grad Dubrovnik.

“To više nije samo gašenje požara. Ta će služba biti u rangu Lučke kapetanije i Pomorske policije u pogledu 24-satnog dežurstva. Uvijek na usluzi građanima. Želimo da projekt bude na ponos Dubrovnika i mislim da ćemo ispuniti očekivanja”, istaknuo je Krilanović.

Vlasnik ‘Marservisa’ Luciano Beg rekao je da će vatrogasni brod imati veliki prostorni kokpit s dizalicom, gdje će biti mjesta za veću količinu vatrogasne opreme te dodatne spremnike vode.

“Brod će biti opremljen i rezervoarom pjenila, a dio unutarnjeg prostora predviđen je i za prijevoz unesrećenih putnika”, dodao je Beg.

Osim Grada Dubrovnika, novac za izgradnju vatrogasnog broda osigurala je i Javna ustanova Rezervat Lokrum.

(Hina)