Državna služba: traže 10 godina staža, nude plaću od 3800 kn

državna služba, poslovi
Pixabay
Rad u državnoj službi više nije primamljiva opcija kao nekad

Općinski sud u Čakovcu nedavno je raspisao natječaj za radno mjesto administrativnog referenta – sudskog zapisničara. Riječ je o zaposlenju na određeno vrijeme, tj. zamjeni službenice za vrijeme korištenja rodiljnog dopusta.

Za spomenuto radno mjesto traži se osoba s barem deset godina staža, a zauzvrat se potencijalnom zaposleniku nudi primamljiva plaća od oko 3800 kuna. Ne čudi stoga da su se na natječaj prijavila samo dva kandidata, a na testiranju radi provjere znanja nije se pojavio – nitko.

O situaciji je izvijestio Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske, piše Poslovni dnevnik. Iz sindikata su istaknuli da državna služba postaje sve manje atraktivna opcija za zaposlenje, pogotovo u slučajevima slabo plaćenih poslova srednje stručne spreme.

Naime, slično je prošao i prethodni natječaj na čakovečkom sudu. Pred nekoliko mjeseci bio je raspisan natječaj za radno mjesto informatičara na neodređeno vrijeme. Prijavilo se nekoliko osoba, na testiranje su došle samo dvije. Izabrani kandidat odustao je nakon što je saznao koliko bi bio plaćen – slično koliko i zamjena koja se trenutno traži.

Iz sindikata su naglasili da sigurna plaća i druga materijalna prava vezana uz rad u državnoj službi više nisu dovoljan poticaj za takvo zaposlenje. Kako kažu, zašto bi netko htio biti prozvan ‘uhljebom’ za plaću od koje se jedva preživljava?