Crna Gora nudi državljanstvo za 250.000 eura

budva, crna gora
Wikipedia
Aplikanti za državljanstvo moći će uložiti u neki od razvojnih projekata koje je odobrila crnogorska vlada, i to 250.000 eura za projekt u nerazvijenom području Crne Gore ili 450.000 eura u razvijenom području zemlje

Crna Gora pokreće program za stjecanje državljanstva s ciljem poticanja gospodarskog rasta. Crnogorska vlada već je naložila nadležnim institucijama da stvore uvjete kako bi se program mogao početi primjenjivati od 1. listopada ove godine, piše Poslovni dnevnik.

Program će biti dostupan za do 2000 kandidata iz zemalja koje nisu članice Europske unije. Zainteresirani će moći uložiti u neki od razvojnih projekata koje je odobrila crnogorska vlada, i to 250.000 eura za projekt u nerazvijenom području Crne Gore ili 450.000 eura u razvijenom području zemlje. Sama predaja zahtjeva koštat će 100.000 eura, a prihod će biti usmjeren u poseban fond za razvoj nerazvijenih područja.

Sredstva dobivena od novih državljana rasporedit će se na više dijelova. Jedan dio bit će namijenjen razvoju malih i srednjih tvrtki, s naglaskom na zapošljavanje mladih i financiranje kreditnog fonda. Zaseban dio bit će usmjeren u proračun kako bi se stabilizirale javne financije.

EU je upozorila Crnu Goru da pažljivo razmotri pitanje ekonomskog državljanstva kako ne bi stvorila probleme pri ostvarivanju članstva u EU. Vlada će zato angažirati renomirane agente i pravne savjetnike za detaljnu provjeru svih aplikanata, kako bi se izbjeglo dodjeljivanje državljanstva sumnjivim osobama i spriječio ulazak nelegalno stečenog novca u zemlju.

Pretpostavlja se da će većina aplikanata ulagati u projekte u turizmu koji se u Crnoj Gori u zadnje vrijeme razvija izvanrednom brzinom. Tijekom 2017. podignuta su 33 nova hotelska objekta s ukupno 1738 ležajeva, a ove godine trebalo bi niknuti još 2000 novih smještajnih jedinica kategorije 4 ili 5 zvjezdica.