Ćorić i Bošnjaković. Baš kad ne treba

flickr

Premijer svako jutro prije nego pregleda portale proguta knedlu i ponada se da je svanuo dan u kojem neki od njih neće učiniti nešto primjerenije kakvoj računalnoj igri ili filmskoj parodiji nego ozbiljnoj demokratskoj državi.

Koliko god se Andrej Plenković trudi posljednjih dana peglati imidž i pokazati da su jedini koji mogu vladati državom, klipove mu podmeću opet iz vlastitih redova. Sve obećane milijarde europskog novca ne mogu kompenzirati gafove koje nižu njegovi ljudi od povjerenja. Ministri.

Nekidan prvi čovjek hrvatske energetike nimalo suptilno izbaci pred novinarima da zna o čemu se piše u internim novinarskim grupama na društvenim mrežama. I to na temu koja otprije ima osebujne elemente čina veleizdaje. Prao se ministar Tomislav Ćorić kasnije da je informaciju dobio od novinarskog izvora, ali to je gotovo pa jednako tužno. Pogotovo za tog doušnika. Pardon, izvor.

Prodaja INA-e mađarskom MOL-u tema je koja ni izbliza nije gotova i možda će se raspetljavati tek u nekom sljedećem političkom vremenu. A dotad zbunjuje Memorandum, na kojem je i Ćorićev potpis, kojim se nafta s hrvatskih polja prerađuje u Mađarskoj. Je li zaista to INA-i isplativije od prerade nate u svojoj rafineriji u Rijeci, kada je već Sisak prošlo svršeno vrijeme?

Istovremeno, ministar ne zna ni po kojoj se cijeni nafta izvozi, dok za svoj potpis na Memorandumu kaže da je tu u svojstvu svjedoka. Sve skupa, gaf na gaf i čitava priča zaista nudi scenarij svojstveniji igri Tropico i fiktivnoj banana republici nego pravoj republici.

Slučajni susreti političarima su noćna mora. Ako ih netko vidi

Da afera Memorandum ne bude usamljena poveznica s uspješnim serijalom izdavača Kalypso Media, pobrinuo se drugi ministar. Onaj čiji se resor i tako etiketira kao rak-rana i izvor mnogih zala u hrvatskom društvu. Ministar pravosuđa. Prvi čovjek pravnog sustava u Hrvata susreo se u jednom zagrebačkom restoranu s optuženikom u aferi Fimi Media.

Dražen Bošnjaković u svoju obranu kaže da gospodina Ratka Mačeka poznaje iz vremena kada ovaj nije bio opterećen optužnicom te da su, pri slučajnom susretu, izmijenili tek nekoliko kurtoaznih rečenica.

Nevolja je ta što se baš na tom mjestu u tom trenutku našao istraživački novinar Domagoj Margetić i susret starih poznanika snimio. A nezgodan je i trenutak ovog slučajnog susreta. Baš dok traje rasprava u aferi Fimi Media i to baš kada pravni zastupnik HDZ-a u tom postupku, Vladimir Terešak, tvrdi da su se sa 70-ak milijuna kuna izvučenih iz državnih institucija okoristili pojedinci, a nikako stranka. A u iskazima na sudu se ovih dana mijenjaju i imena sudionika i onih koji su znali za sve transakcije. Baš nezgodan trenutak za slučajan susret.

Ministri. Premijer svako jutro prije nego pregleda portale proguta knedlu i ponada se da je svanuo dan u kojem neki od njih neće učiniti nešto primjerenije kakvoj računalnoj igri ili filmskoj parodiji nego ozbiljnoj demokratskoj državi. Ali opet, netko je te ljude i postavio na ta mjesta.