Bošnjaković krivi medije: Percepcija o pravosuđu loša zbog nekoliko medijski eksponiranih slučajeva

Ministar Bošnjaković, pravosuđe
YouTube

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ocijenio je u povodu Europskog dana pravosuđa da je percepcija o tom sustav u Hrvatskoj i dalje loša zbog nekoliko medijski eksponiranih slučajeva, unatoč statistikama koje pokazuju smanjenje sudskih zaostataka i veći broj riješenih nego primljenih novih predmeta.

“Javnost prati relativno mali broj predmeta, a deseci i stotine tisuća predmeta redovito se rješava”, kazao je Bošnjaković, dodajući da dobre statistike padaju u sjenu “nekoliko glasovitih” slučajeva.

Ocijenio je i da su za pozitivne pomake zaslužna nova zakonska rješenja, među kojima su i spajanje prekršajnih i općinskih sudova te novi nacrt ovršnog zakona, ali i projekti poput eSpisa čija je nadogradnja u četvrtak predstavljena u Ministarstvu pravosuđa.

Zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Marin Mrčela istaknuo je da je broj neriješenih spisa u odnosu na 2013. godinu manji za 37 posto. “To možda ne bi ni znali da nema eSpisa”, rekao je Mrčela i dodao da je po broju riješenih predmeta Hrvatska u europskoj sredini.

Eksponirani spisi i “čudne odluke” koje se ne mogu opravdati

“Radimo na tome da budemo bolji, ali nismo tako loši kao nas se prikazuje na temelju 10 ili 12 u medijima eksponiranih spisa ili čudnih odluka koje se ne mogu opravdati ili nisu pravomoćne”, smatra Mrčela.

Ocijenio je i da će nadogradnja informacijskih sustava “pružiti alate da suci rade brže i modernije”.

“Hoće li to i biti bolje ovisi samo o sucima. Ne smijemo zaboraviti ljudski činitelj, jer sudski posao mogu raditi samo suci. Bez sudaca nema sudbene vlasti”, poručio je Mrčela.

No, dodao je da i suci trebaju pokazati primjereno znanje i ponašanje radi povećanja ugleda sudbene vlasti, ne samo zbog njih samih nego i zbog građana. (Hina/I.K.)