Blokirani sumnjaju da je Hanžekovićev ured imao dominantan utjecaj na izradu novog ovršnog zakona

Blokirani, Handžeković
Foto: medjimurjepress.net
Udruga Blokirani izrazila je u srijedu sumnju da je odvjetničko društvo Hanžeković imalo dominantan utjecaj na izradu novog Ovršnog zakona prije nego je upućen u javnu raspravu, a to potkrepljuju time što su u elektronskoj prepisci slučajno iz Hanžekovićevog ureda dobili mail upućen Ministarstvu pravosuđa u kojem je prijedlog ovršnog zakona prepun sadržajnih komentara na štetu ovršenika, a u korist određenih interesnih skupina, poput odvjetnika i javnih bilježnika.

Tajnik Udruge Mario Strinavić rekao je na konferenciji za novinare kako opravdano sumnjaju da određene interesne skupine imaju svoj utjecaj na taj zakon čiji je prijedlog, kako pretpostavljaju, sasvim slučajno elektronskom prepiskom, kao i u slučaju Borg stigao i na njihovu adresu.

Udruga napominje pritom da Hanžekovićev odvjetnički ured nije član radne skupine za izradu novog ovršnog zakona koja je jedina ovlaštena raditi na izradi tog zakona.

Predsjednica Udruge Miriam Kervatin primijetila je da je prijedlog ovršnog zakona iz Hanževekovića ureda iscrtan brojnim oznakama i prepun sadržajnih komentara u stilu kako ne bi trebalo zaustavljati deložacije zimi, da se ovrhe nastave provoditi i ako na računima ovršenika nema novca, da sud ne bi trebao nadzirati rad javnih bilježnika, da se ne smiju smanjivati naknade za provedbu ovrhe i da se zabrani bilo bilo kakva gotovinska isplata ovršeniku, čak i božićnica.

„Primjedbe iz Hanžekovićeva ureda drakonski su stroge kao da je riječ o najgorem narodu na svijetu kojeg treba uništiti da bi neki ostvarili pojedinačan interes i profit”, rekla je Kervatin, dodajući kako izgleda da, kao i u slučaju lex Agrokora, u Hrvatskoj borgovi pišu zakone.

Udrugu zanima hoće li se u javnoj raspravi pojaviti takva verzija ovršnog zakona, a ne ona koju su oni tražili u ime europskih konvencija i presuda koje nalažu da se ne smije prodavati jedina nekretnina za minoran iznos. Zanima ih također na koji je način odvjetnički ured uključen u pisanje zakona s obzirom da nije član radne skupine i kakav je odnos ureda i Ministarstva pravosuđa s obzirom da nije uobičajeno da odvjetnički uredi pišu zakone besplatno.

Tajnik udruge upitao je otkud Hanžekovićevu uredu prijedlog zakona kad ga nitko još nije vidio od članova radne skupine, zaključivši da je čitav proces time duboko kompromitiran.

Dopredsjednik Sarajko Baksa iznio je podatke po kojima je od 2011. do 31. kolovoza pokrenuto više od devet milijuna ovršnih prijedloga i plaćeno više od 234,2 milijarde kuna. To znači, dodao je, da je svake minute od građana naplaćeno 67 tisuća kuna pri čemu su interesne skupine koje se nalaze između vjerovnika i dužnika u svoj džep stavile dodatnih tri tisuće kuna. Novi ovršni zakon će slijediti taj trag i bit će daleko gori od svih dosadašnjih ovršnih zakona, zaključio je Baksa. (Hina)