Više novih nego otkaza starih rezervacija. Bit će nešto turizma.

flickr

Valja s tim suosjećati i zapitati se kako bi većina nas preživjela da nam netko odjednom odsiječe 40 % mjesečnih primanja. Teško. Ali treba imati na umu da je riječ o rizičnoj gospodarskoj grani; dovoljno je sjetiti se da je problem i kada se u srcu sezone poslože dva kišna tjedna

Gužve na granicama, izvještavaju nacionalni mediji. Ništa čudno za prvi srpanjski vikend. I možda se nikad nismo više radovali gužvama jer čak i s turizmom ćemo gadno preživjeti razdoblje koje slijedi, a pogotovo bez njega.

Prošlog mjeseca u Hrvatsku je stiglo 6,6 milijuna putnika što jest 40 % manje nego u istom mjesecu lani, ali je svakako bolje od onog kako smo u proljeće mislili da će to biti. Televizije s nacionalnom koncesijom vikend provode loveći turiste po plažama koji ističu da je kod nas stanje opuštenije i bolje nego na zapadu odakle dolaze. Isto svjedoče i stranci po turističkim središtima.

Očekivano, turistički djelatnici rezignirano sliježu ramenima jer se nisu nadali ovakvom ljetu i kazat će da je stanje katastrofa i da ne znaju kako će opstati. Valja s tim suosjećati i zapitati se kako bi većina nas preživjela da nam netko odjednom odsiječe 40 % mjesečnih primanja. Teško. Ali treba imati na umu da je riječ o rizičnoj gospodarskoj grani; dovoljno je sjetiti se da je problem i kada se u srcu sezone poslože dva kišna tjedna (https://vijesti.hrt.hr/518156/turizam-podbacio-zbog-kise), a kako problem neće biti pandemija.

Ohrabrenje za turističku sezonu – još malo čistih brojki. Od sredine ožujka do sredine svibnja u Hrvatskoj je bilježeno više otkaza rezervacija nego je učinjeno novih rezervacija, ali otad se taj omjer okrenuo pa prosječno trenutačno na 1 otkazanu rezervaciju dobivamo 1,75 novih rezervacija (https://trend.rentl.io/).

Tako da bit će nečega. Bit će turista, štogod zarade nekome, netko će ući u minus, netko će se ostaviti turizma, a nekog ovog ljeta neće živcirati gužva na plažama. Dobrodošli u novo normalno!