Novi zakon: alkohol i cigarete drastično poskupljuju, 2 milijarde kuna više za zdravstvo

alkohol, alkoholna pića
Pixabay
Alkohol i cigarete bi u Hrvatskoj uskoro mogli biti čak 50 posto skuplji, a dio prihoda slijevat će se u zdravstveni sustav

Dovršen je prijedlog novog Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju (ZOZO) koji propisuje prava osiguranika te financijske obveze građana i države prema zdravstvenom sustavu. Nova verzija ZOZO-a uključuje i nove izvore prihoda za HZZO, poput postotka od maloprodajne cijene žestokih alkoholnih pića i cigareta, piše Jutarnji.

Prema tom prijedlogu, žestoki alkohol i cigarete poskupjeli bi za radikalnih 50 posto, što znači da će pušači kutiju cigareta koja trenutačno košta 20 kuna plaćati oko 30 kuna. Uplata prihoda od trošarina na cigarete trebala bi biti ‘sjesti’ na račun HZZO-a do 5. u mjesecu za prethodni mjesec, a ostatak sredstava do 15. u mjesecu.

Osim proizvoda iz ‘poročnih’ kategorija, prema novom prijedlogu zakona bi promjene zahvatile i prihode od obveznog osiguranja automobila. Osiguravajuća društva bi, naime, po novome za HZZO izdvajale 7 posto takvih prihoda umjesto 4, koliko plaćaju sad.

Porastao bi i najviši iznos participacija za one koji nemaju dopunsko zdravstveno osiguranje, s 2000 kuna na 4000 kuna.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić osvrnuo se na značajno povećanje prihoda do kojeg bi doveli noviteti u ZOZO-u. U zdravstveni sustav bi se godišnje slijevalo dvije milijarde kuna više nego prije pa bi isti raspolagao s oko 25 milijardi kuna. To bi, dakle, “stabiliziralo zdravtsvo i spriječilo nove gubitke”, komentirao je ministar.