”Zdravlje građana je najvažnija tema, kolaju dezinformacije… Plaće i mirovine su sigurne”

Na sjednici Vlade glavna je tema bila koronavirus. Premijer Andrej Plenković izvjestio je članove Vlade o planovima suzbijanja epidemije.

Premijer Andrej Plenković uvodno se prisjetio da je održana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost o koronavirusu i migrantskoj krizi.

Premijer je rekao da je zdravstveno stanje građana najvažnija tema. Rekao je da kolaju razne dezinformacije, pa je odlučio još jednom izvijestiti o svim bitnim informacijama. Proglašena je pandemija, a ministar zdravstva Vili Beroš jučer je i službeno proglasio epidemiju.

Predsjednik Vlade rekao je da primjer Kine daje nadu da se pandemija može suzbiti uz dobre mjere. Rekao je da je situacija s koronavirusom u Hrvatskoj povoljnija u odnosu na druge zemlje. ”Svi zaraženi imaju blage simptome i virus se zasad ne razmnožava u Hrvatskoj”, rekao je. Kaže da se broj zaraženih relativno sporo povećava. Trebalo je devet dana da se broj udvostruči.

”Plaće i mirovine su zagarantirane”

Podsjetio je koje je sve mjere Hrvatska uvela, a posebno je pohvalio transparentnost informiranja javnosti. Podsjetio je da je uvedena karantena za sve strane državljane koji dolaze iz ugroženih područja. Nema skupova u zatvorenom s više od tisuću ljudi, a premijer je potvrdio da će danas biti donesena još restriktivnija mjera (više od 100).

Rekao je da će ministri zdravstva i obrazovanja imati konferenciju s kolegama iz EU-a, pa će vidjeti kakva su iskustva. Održat će se i sastanci ministara unutarnjih poslova i financija.

Više donosi Dnevnik.hr