U Italiji prva žrtva umrla točno prije mjesec dana

U Italiji, jednoj od najpogođenijih zemalja koronavirusom prva žrtva umrla je prije mjesec dana.

Od toga dana virus je u mjesec dana pokosio gotovo 5.000 ljudi.

Tko je od 60 milijuna Talijana tada mislio da mora poštovati odluku o strogoj izolaciji za koju nitko nije znao do kada će vrijediti? Tko je tada mislio da će zemljom zavladati muk, da će gondole biti privezane za pontone u Veneciji na neodređeno vrijeme i da će se u Rimu i u Milanu čuti cvrkut ptica?

Toga dana kada je u 78. godini umro Adriano Trevisan, umirovljeni zidar koji je volio pecati i kartati se s prijateljima u baru u svom selu Vo, u Venetu, modni kreatori Versace i Frankie Morello predstavljaju u Milanu svoju jesensku kolekciju; navijači rimskog Lazija sanjaju o naslovu prvaka nakon godina osrednje igre. U krcatim barovima i restoranima raspravlja se o nestabilnosti vlade Giuseppea Contea.

Istina je da su parkovi bili zatvoreni u desetak općina na sjeveru, uvedene su mjere izolacije, napose u Codognu, blizu Lodija, kamo pristižu novinari, nerijetko bez maski. No premijer Conte umiruje sunarodnjake i tvrdi “Sve je pod kontrolom”.

Dan nakon smrti Adriana Trevisana, dnevne novine ipak posvećuju naslovnice koronavirusu: “Zaraza koja straši Italiju” (La Stampa) i “Strah na sjeveru”.

Više donosi N1