Turska otvara granice sa zemljama Europske unije za sirijske izbjeglice

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u ponedjeljak da njegova zemlja neće zatvoriti granice sa zemljama Europske unije za sirijske izbeglice

“Nakon što smo otvorili granicu, počeli su telefonski pozivi sa zahtjevom da je zatvorimo. Sada ćete i vi iz Europske unije nositi dio tereta”, rekao je on u Ankari, prenosi Anadolija.

Kazao je kako se nada da će na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u četvrtak biti dogovoreno primirje u sirijskom Idlibu.

“Nadam se da će Putin preduzeti potrebne mjere, poput prekida vatre, i da ćemo pronaći rješenje za probleme”, rekao je Erdogan u televizijskom govoru.

“Moja jedina želja je da ovu borbu okončam pobjedom i spriječim dalje krvoproliće, trajnim primirjem. Za to koristimo sve naše diplomatske kanale, uporedo s našom borbom na terenu”, dodao je.

Otvaranje granice za migrante

Erdogan i Putin će razgovarati nakon što su prošlog tjeda 33 turska vojnika ubijena u zračnim napadima u sirijskom Idlibu.

Turska je na to odgovorila kontranapadom na snage sirijske vlade, koje podržava Rusija.Osim toga, Turska je odlučila otvoriti granice i pustiti migrante prema Europi. Više na Al Jazeera Balkans