Pojavili su se novi simptomi kod zaraženih!

Prema jučerašnjim podacima u Hrvatskoj je zabilježen 91 novi slučaj zaraze i jedna nova smrt, čime je broj aktivnih slučajeva zaraze porastao na 978, a od početka pandemije je ukupno zabilježeno 3416 oboljelih i 115 preminulih, što je zanemarivo u odnosu na brojke iz Sjedinjenih Američkih Država koje već nekoliko dana zaredom bilježe više od 60.000 novooboljelih dnevno.

Šefica pulske bolnice otkriva nove simptome oboljelih

Irena Hrstić, ravnateljica pulske bolnice rekla je sinoć za Dnevnik HRT-a da su stvari pod kontrolom, te da dnevno imaju dva do pet novih slučajeva zaraze dnevno. Komentirala je i nove simptome kod oboljelih.

Već popodne je u obraćanju novinarima kazala kako su kod većine u pitanju blaži simptomi. “Ono što je razlika i zanimljivo u odnosu na početak same epidemije jest to što su primarne tegobe, barem što smo mi primijetili kod bolesnika, vezane više za probavne smetnje. Imamo manje simptoma upale pluća i više trbušnih tegoba”, rekla je popodne, a u Dnevniku HRT-a još je to dodatno pojasnila.

Kako razlikovati COVID od neke viroze?

“Mi smo u ovom novom vladu ili nastavku prvog vala, kako god to zvali, primijetili da dosta pacijenata razvija trbušne smetnje. Činjenica je da se u određenom trenutku javlja i kašalj, pa ima i tih respiratornih problema, ali nije onako kako je bilo ranije sa značajnim pneumonijama i visokim febrilitetom, Sada su febrilitet s trbušnim tegobama češći barem u našoj populaciji.

Kako razlikovati? Jako teško. Ono što razlikuje virusnu bolest jedne od druge je epidemiološka anamneza, znači kada vi vidite detalje same potencijalne zaraze i što je inkriminirajući faktor  tek tada mećete posumnjati na Covid.”, kazala je Hrstić.

Više na Net.hr-u.