Plenković u Saboru predstavlja paket zakona za pomoć gospodarstvu

Započela je sjednica Sabora. Nastavak je to 16. sjednice na kojoj i trebao biti raspravljen Vladin paket od dvadesetak zakona kojima se želi pomoći gospodarstvu pogođenom pandemijom koronavirusa.

Izneđu ostalih, u sklopu paketa je i zakon kojim će Nacionalni stožer civilne zaštite dobiti veće ovlasti.

Započela je sjednica Sabora. Kako je u uvodu rekao predsjednik Sabora Gordan Jandroković, zastupnici sjede s jednim mjestom razmaka zbog pandemije koronavirusa.

“Kako bismo izbjegli takav scenarij kao što je u Italiji, moramo se strogo pridržavati preporuka. Stoga vas molim da budemo ozbiljni i solidarni i da država može dobro funkcionirati.

Strogo se držimo preporuka nadležnih državnih tijela. Nrema fizičkih kontakata i rukovanja te da se dezinificiraju ruke. Oni koji imaju respiratornih problema ne bi trebali biti i ne smiju biti u Hrvatskom saboru”, kazao je Jandroković. 

Nacionalni stožer civilne zaštite dobio veće ovlasti

Hrvatski sabor donio je izmjene Zakona o civilnoj zaštiti prema kojoj će Nacionalni stožer dobiti veće ovlasti za donošenje nužnih mjera. Zakon je donesen velikom većinom. 108 zastupnika bilo je za, 1 protiv, a 6 zastupnika bilo je suzdržano.

Nakon glasanja o izmjenama Zakona, predstavlja se izvješće povjerenstva o početku mirovanja zastupničkog mandata Orsata Miljenića i stupanja na dužnost njegove zamjenice.

Trenutno u Saboru traju slobodni govori, a za raspravu se javilo šest saborskih klubova. 

Prvi se za riječ javio saborski zastupnik Hrvoje Zekanović

“Kao što smo čuli više puta ovih dana suočavamo se s globalnom krizom. Ja sam davno govorio kako nešto kreće iz Kine i tek sada vidimo kako je nacionalni suverenitet važan. Tek sada vidimo da o pričama o EU zajedništvu nema ništa. Važno je da je država suverena i samodostatna, a je li Hrvatska takva vidjet ćemo u sljedećem razdoblju. Nadam se da će hrvatski narod biti dovoljno snažan da se odupre globalnoj katastrofi. Ovaj virus je koštao globalizam, ovo je kraj globalnog društva ili možda nakon ovog netko odluči da nismo bili dovoljno globalni, možda još više stegnu remen”, rekao je Zekanović.

Više čitajte na portalu N1