Ovo su kriteriji da bi dobili 3250 kuna pomoći od Vlade

Procjena je da će se država za to potrošiti pet milijardi kuna.

Tvrtke i obrti koje žele Vladinu pomoć od 3250 kuna po radniku, morat će ispuniti čitav niz kriterija, a prvi novac će dobiti tek u travnju. Ministarstvo rada je donijelo kriterije i zahtjevi će se moći podnositi od ponedjeljka, a isplate će biti najkasnije do 15. travnja. Procjena je da će se država za to potrošiti pet milijardi kuna. 24sata ekskluzivno saznaje koje će sve kriterije biti potrebno ispuniti.

Poslodavcima koji su u problemima, pogotovo za one koji su morali zatvoriti svoje tvrtke i obrte po naredbi Stožera civilne zaštite to će možda biti i predugo čekati. Podsjetimo, zatvoreni su ugostiteljski obrti osim onih koji dostavljaju hranu, teretane, frizeraji i sve ostale uslužne djelatnosti koje nisu prodaja osnovnih životnih potrepština, lijekova i higijene.

Na potporu imaju pravo svi koji su zatvoreni zbog odluke Stožera civilne zaštite.

Oni koji dobiju potporu, morat će bar još mjesec dana zadržati radnika. Dakle, ako je dobio potporu od 3250 kuna za maksimalna tri mjeseca, radnika ne smije otpustiti šest mjeseci. Ako otpusti radnika u tom razdoblju, treba vratiti potporu s kamatama.

Cijelo vrijeme poslodavac treba isplatiti ostatak plaće. Primjerice, ako radnik ima 6500 kuna neto plaću, poslodavac treba osigurati još 3250 kuna na Vladinu pomoć. Doprinose i porez na tu plaću, poslodavac neće morati plaćati također do tri mjeseca, ali oni dolaze na naplatu kasnije, a država ne želi otpisati ta davanja iako su to tražili poslodavci.

Više donosi Poslovni dnevnik