Opsadno stanje na granici između Turske i Grčke

Više od četiri tisuće migranata danas se sukobilo s grčkom policijom na turskoj granici, pokušavajući ilegalno ući u zemlju. Tisuće djece, odraslih i starijih osoba noć s petka na subotu proveli su smrzavajući se u šumi, a subotnje jutro tražeći od predstavnika vlasti da ih puste u Europu.

Dok su pokušavali preskočiti žičanu ogradu i prijeći u Grčku, policija je na njih bacala suzavac. U očaju i bijesu, policajce su potom počeli gađati kamenjem i paliti granje, ploče i smeće.

To su posljedice Erdoğanova otvaranja turske granice, koje su snimili reporteri AFP-a. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan danas je ponovio kako će ostaviti granice otvorene za sve koji pokušavaju ući u Europu.

Kurz nagovijestio mogućnost zatvaranja granica na Balkanu

Austrijski kancelar Sebastian Kurz u subotu je nagovijestio da bi se, kao odgovor na dolazak migranata iz Turske u Grčku, mogle zatvoriti sve granice na Balkanu, što podsjeća na akcije poduzete tijekom europske migracijske krize 2015. i 2016.

Grčka policija ispalila je suzavac kako bi odvratila stotine migranata koji su u subotu stigli na granicu s Turskom, dok se kriza zbog stanja u Siriji prebacuje na prag zemalja članica Europske unije.

Više pročitajte na jutarnji.hr.