New York, američki epicentar zaraze

S više od 400 tisuća zaraženih, Sjedinjene Države žarište su pandemije. U New Yorku je problem osigurati dovoljno kreveta za oboljele.


Najveći Supermjesec u 2020. nadvio se sinoć zlokobno nad New York, američki epicentar zaraze. Osim nedostatka respiratora, najveću glavobolju zadaje nedovoljan broj kreveta za sve oboljele. Uz brod američke ratne mornarice, kao priručne bolnice poslužit će stoga i katedrala svetog Ivana, te golemi kongresni centar.

Država New York je zabilježila novi rekordni broj umrlih od koronavirusa u zadnja 24 sata kada je preminulo 779 ljudi, ali napredovanje pandemije se stabilizira, rekao je u srijedu guverner Andrew Cuomo.
– Mjere ograničenja kretanja i obustave aktivnosti koje nisu nužne donijele su rezultate, rekao je guverner. Krivulja rasta novih hospitalizacija pada, objasnio je na konferenciji za novinare.

Oko 586 osoba je hospitalizirano u posljednja 24 sata, što je sličan broj kao i u prethodna tri dana, ali bitno niži od onih zabilježenih u državi između 25. ožujka i 3. travnja, s više od 1000 hospitalizacija dnevno (osim 27. ožujka).

– Nismo izašli iz problema, upozorio je Andrew Cuomo i podsjetio da je u državi New York od Covida-19 umrlo 6268 osoba, kao i da 779 umrlih u posljednja 24 sata nadmašuje rekord od 731 umrlog u utorak.

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio je priznao u utorak da su službeni podaci osjetno niži od stvarnog broja umrlih od koronavirusa u New Yorku, jer brojni umrli kod kuće nisu uračunati u te podatke.

Usporavanje broja hospitalizacija je “izravno povezano s našim akcijama i našim ponašanjem”, istaknuo je guverner.

– Ako ih prekinemo, vidjet ćete promjenu smjera krivulje. Nitko nije rekao da smo dosegli vrhunac, objasnio je.

Više donosi HRT