Lavrov: Rusija se odlučno protivi reviziji Daytonskog sporazuma

RUSKI ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je kako se njegova zemlja odlučno protivi preinakama Daytonskog sporazuma, osim onima koje bi podrazumijevale ukidanje ureda Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (OHR).

“Očevidno je da su pravila utvrđena u mirovnom sporazumu 1995. godine u suprotnosti s nečijim interesima i sprječavaju provedbu smjernica koje se nameću izvana. Nikako to ne smatramo dovoljnim razlogom za razgovor o reviziji Daytona, koji već četvrt stoljeća uspješno osigurava mir, sigurnost i stabilnost u Bosni i Hercegovini i regiji u cijelosti”, kazao je Lavrov u intervjuu koji je u srijedu objavio list “Glas Srpske”.

Dodao je kako su bilo kakve promjene Daytona prihvatljive isključivo kao rezultat ravnopravnog dogovora između tri konstitutivna naroda, ali je potvrdio i kako se Rusija zalaže za što brže ukidanje OHR-a ustvrdivši kako je njegova uloga “odavno iscrpljena”.

Komentirajući tvrdnje SAD-a da Rusija na Balkanu širi “maligni utjecaj” Lavrov je te konstatacije okvalificirao kao “prazne priče i insinuacije bez dokaza”.

Tvrdi kako Rusija odnose s regijom temelji na normama međunarodnog prava i u interesu stabilnosti, a to pak, po njegovim riječima, ne odgovara faktorima koji bi regiju željeli pretvoriti u arenu geopolitičke konfrontacije.

Više na: Index.hr