Kreće jedan od najvećih projekata u povijesti HZMO-a, bit će od velike koristi za građane

Natječaj za prve dvije faze je završen, a za druge dvije očekuje se u zadnjem ovogodišnjem kvartalu.

Projekt imena Modernizacija IKT podrške Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) – ili eHZMO, prema riječima ravnatelja Ivana Serdara, jedan je od najvećih u povijesti ove institucije.

U komunikaciji Zavod koristi sve dostupne alate i kanale, no tradicionalni su zasad ipak zastupljeniji daleko više od modernih. “Veliki sustav svakodnevne obrade podataka Zavoda koji kontinuirano skrbi o više od 1,5 milijuna osiguranika, više od 1,2 milijuna korisnika mirovina i više od 150 tisuća korisnika doplatka za djecu (za više od 300 tisuća djece), nužno zahtijeva oslanjanje na moderne informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Upravo zato smo pokrenuli projekt, a EU ga je prepoznao dodijelivši više od 144 mil. kuna bespovratno”, kaže Serdar. Kako dodaje, restrukturiranje administracije nužan je korak u poslovanju koji se pokreće ovim projektom, tim više što neki procesi datiraju od početka 80-ih godina i znatno su oslonjeni na koncept kolanja papirnate dokumentacije, dok aplikativna rješenja pokrivaju isključivo papirnati tijek procesa.

Natječaji za prve dvije faze projekta su završeni i u tijeku je evaluacija pristiglih ponuda, no za druge dvije faze – implementacija novog IT sustava za podršku temeljnim i potpornim procesima, očekuje se objava u zadnjem kvartalu i za to je osigurano 145,3 milijuna kuna.

Jačanje učinkovitosti

Projekt čije se otvaranje službeno najavljuje sljedećeg tjedna, tvrdi, značajno će utjecati na učinkovitost internih IT procesa, što će posljedično bitno povećati kvalitetu usluga prema svim korisnicima. “Laički govoreći, smanjit će papirologiju i birokraciju korisnicima u ostvarivanju prava putem novih i unaprijeđenih e-usluga.

Više donosi Poslovni dnevnik