“Jednogodišnji moratorij na otplatu kredita za sve srušio bi financijski sustav”

Otkuda toliki troškovi ako je HNB propisao da se krediti pod pauzom godinu dana neće tretirati kao loši i je li ova kriza presudila kunskim kreditima razgovaramo s direktorom Hrvatske udruge banaka Zdenkom Adrovićem?

Ubrzo nakon što su banke izbrusile kriterije moratorija za one pogođene korona krizom, uslijedilo je razočaranje; kamate, solemnizacija i troškovi zakomplicirali su realizaciju, a prema bankama krenule kritike da moratoriji nisu ispunili svrhu i zaštiti najugroženije.

Zašto Hrvatska nema jednogodišnji moratorij, otkuda toliki troškovi ako je HNB propisao da se krediti pod pauzom godinu dana neće tretirati kao loši i je li ova kriza presudila kunskim kreditima razgovaramo s direktorom Hrvatske udruge banaka Zdenkom Adrovićem.

Prema bankama pljušte kritike da moratoriji nisu ispunili svrhu – zaštitili najugroženije koji su ostali bez posla ili sa smanjenim prihodima. Koliko je stiglo i odobreno zahtjeva dosad, o kojoj se vrsti zajmova radi? 

Smatramo da je model u Hrvatskoj puno fleksibilniji i daje mogućnost bankama za pojedinačni pristup svakom klijentu. Rok od 6 mjeseci za većinu je optimalan u ovom trenutku, dok za građane i poduzetnike koji su najviše pogođeni ovom krizom banke već sada imaju dodatna rješenja i mogućnosti. 

Pročitajte više na poslovni.hr.