Hrvatskoj prijeti zabrana velikih okupljanja

Mirando Mrsić, liječnik i bivši ministar rada i mirovinskog sustava, te predsjednik stranke Demokrati, rekao je u Novom danu komentirajući širenje koronavirusa da se hrvatska dobro pripremila, da stručnjaci dobro reagiraju, a starijim građanima, onima sa slabim imunološkim sustavom i plućnim bolesnicima savjetuje da izbjegavaju mjesta s puno ljudi te da se sami potrude biti što više u samoizolaciji.

Broj novozaraženih u Hrvatskoj stoji na brojci 12 dok Italija bilježi najviše smrtnih slučajeva u 24 sata, a sve više slučajeva bilježi i Slovenija.

Odluka o zabrani okupljanja

“I Slovenija je na pragu epidemije, u Italiji epidemija bukti, a u Hrvatskoj je nužno krenuti još jedan korak dalje, a to je zabrana okupljanja na skupovima većim od tisuću ljudi. Mislim da će Vlada danas donijeti tu odluku”, smatra Mirando Mrsić i dodaje da se osnovna pravila ne smiju zaboraviti:

“Jasno je da se moramo držati onoga što smo govorili – izbjegavati velika okupljanja, prati ruke, držati higijenu… Zasad smo pošteđeni velike empidemije, ali ne znači da nas neće zahvatiti. U Kini se epidemija smiruje, a u Italiji bukti. Oni su zakasnili s tim mjerama i virus im je otišao u zdravstveni sustav, među bolnice, zato imaju toliko mrtvih.”

Mrsić je rekao da je situacija u Hrvatskoj dobra jer su zaražene osobe vezane uz neposredni kontakt, te nema virusa u populaciji da se prenosi među više ljudi. Kazao je da “nas Andrija Štampar spašava” objašnjavajući da je taj liječnik postavio temelje higijenske i javnozdravstvene službe što u drugim zemljama nije bio slučaj i zato su se neki, poput Italije, našli u problemima.

Više donosi N1 portal