Trumpov stožer uložio žalbe na glasanje u nekoliko država

Donald Trump
Flickr

Izborni stožer američkog predsjednika Donalda Trumpa u srijedu je podnio tužbu u Georgiji, tražeći zaustavljanje prebrojavanja glasova i u toj saveznoj državi, prenosi Hina.

U presudi kojom se traži pauziranje prebrojavanja stoji da je republikanski promatrač svjedočio situaciji gdje je zaposlenik na biralištu pomiješao neobrađene dopisne glasove s onima koji su obrađeni.

Trumpova kampanja je pravnim putem ranije zatražila obustavu prebrojavanja glasova i u Pennsylvaniji i Michiganu, a u Wisconsinu traži ponovno prebrojavanje. Trump time postavlja temelje za osporavanje glasanja u državama u kojima zaostaje za demokratom Joeom Bidenom u lovu na 270 glasova elektora potrebnih za pobjedu u Bijeloj kući.

Trumpov advokat Rudy Giuliani ranije je na konferenciji za medije rekao kako republikanskim promatračima u Pennsylvaniji nije dozvoljeno vidjeti dopisne glasove.

Nove žalbe

Nove žalbe, koje se pridružuju postojećim republikanskim tužbama u Pennsylvaniji i Nevadi, zahtijevaju bolji pristup promatrača na lokacijama na kojima se glasački listići obrađuju i broje te izražavaju zabrinutost zbog glasanja u odsustvu – navode iz stožera.

Trumpov stožer, ujedno, pokušava da intervenira u slučaju Pennsylvanije na Vrhovnom sudu baveći se pitanjem priznavanja glasačkih listića pristiglih tri dana nakon izbora.

Republikanci su također najavili da će tražiti ponovno brojanje u Wisconsinu, državi u kojoj je AP također u srijedu proglasio Bidena za pobjednika.

Biden: “Prebrojavanje se treba nastaviti”

Biden je u srijedu izjavio da se prebrojavanje treba nastaviti u svim državama, dodajući: “Nitko nam ne će oduzeti našu demokraciju, ni sada, ni nikada”.

Brojanje se glasova tako nastavilo širom zemlje, što i je normalan proces tijekom narednog dana nakon glasanja.

Za razliku od prethodnih godina, države su se borile sa lavinom glasačkih listića zbog straha od osobnog glasanja tijekom pandemije. Najmanje 103 milijuna ljudi glasalo je prerano, bilo poštom ili osobno, što predstavlja 74% od ukupnog broja glasova na predsjedničkim izborima 2016. godine.

Trumpov stožer i dalje ustraje te poziva na privremeno zaustavljanje brojanja u Michiganu i Pennsylvaniji sve dok se ne pruži “smislen” pristup na brojnim lokacijama i ne dozvoli pregled glasačkih listića koji su već otvoreni i obrađeni.

Protesti nakon izbora

U više američkih gradova nakon predsjedničkih izbora došlo je do protesta pristalica kako republikanaca tako i demokrata, koji zahtijevaju da se glasanje zaustavi, odnosno pozivaju da se “prebroji svaki glas”.

Demonstracije su uslijedile kada je Donald Trump zaprijetio da će se “tužbama dokopati predsjedničkog mjesta”, kako piše Guardian, pokrenuvši u srijedu zahtijeve za zaustavljanje prebrojavanja glasova u tri države.

Kako prenosi USA Today, protesti su pretežno mirni ali je povremeno dolazilo do napetosti i uzavrelih emocija.

Snage reda prijavile su “veliku štetu” u Portlandu, a nered je zavladao i u dijelovima Michigana, inače ključne države u izbornoj trci. Slični protesti održani su u najmanje šest gradova, uključujući Los Angeles, Seattle, Houston, Pittsburgh, Minneapolis i San Diego.

Mnoge od ovih događaja organizirale su lokalne grupe povezane sa “Zaštitite rezultate”, koalicijom lokalnih organizacija i sindikata.

Policija je privela desetke prosvjednika u Minneapolisu, koji su zahtijevali akciju po nizu pitanja, uključujući policiju, klimatske promjene i imigraciju, prema izvještajima lokalnih medija, a privođenja je bilo i u Los Angelesu te u Portlandu u državi Oregon.

Produženo prebrojavanje ovogodišnjeg “mora” glasova koji su pristigli poštom podiglo je strah od masovnih građanskih nemira, ali do sada se taj scenarij nije ostvario.

IZVOR: Al Jazeera

Ovdje možete preuzeti našu aplikaciju!