“Situacija je eksplozivna. Izbori nisu gotovi dok se ne prebroje svi glasovi”

SAD, Senat
Pixabay

Svoju šokiranost reakcijom američkog predsjednika iskazala je i predsjednica vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Saskia Esken.

Političari svih njemačkih parlamentarnih stranaka izrazili su u srijedu zaprepaštenje reakcijom aktualnog američkog predsjednika Donalda Trumpa na tijesan trenutačni ishod izbora u SAD-u ocijenivši da se radi o napadu na demokraciju.

Nedugo nakon što je njegov protukandidat Joe Biden izjavio da vjeruje da će pobijediti na izborima, Trump je u Bijeloj kući bez ikakvih ograda proglasio svoju pobjedu, svaki suprotan ishod bez argumenata proglasio krađom i najavio da će njegovi odvjetnici započeti pravnu bitku na Vrhovnom sudu, ustvrdivši da se radi o “velikoj prevari američkog naroda”.  Trumpa smeta dugo prebrojavanje dopisnih glasova i to smatra podlogom za namještanje rezultata.

“Situacija je eksplozivna. Izbori nisu gotovi dok se ne prebroje svi glasovi”, rekla je predsjednica vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU) i ministrica obrane Annegrett Kramp-Karrenbauer u razgovoru za javni servis ZDF.

‘Prijeti konfliktna situacija s nesagledivim posljedicama’ 

Predsjednik oporbene Liberalno-demokratske stranke (FDP) Christian Lindner ukazao je na to da bi kriza u SAD-u mogla imati posljedice i po čitav svijet.

“Na pomolu je dramatična konfliktna situacija unutar američke demokracije koja bi mogla imati nesagledive posljedice ne samo po američki narod, nego i čitav svijet, uključujući i Europu”, rekao je Lindner za javni servis ZDF. On je dodao kako Trump svojim ponašanjem prelazi granice koje su se do prije nekoliko mjeseci činile nedodirljivima.

Izvor: Poslovni.hr

Ovdje možete preuzeti našu aplikaciju!