Nastavak eskalacije sukoba u Hong Kongu

Kina prijeti odlučnim odgovorom – sve žešći sukobi policije i prosvjednika

Kako smo već pisali, u travnju ove godine, hongkoška vlada donijela je prijedlog zakona čijim bi se usvajanjem omogućilo izručenje počinitelja kaznenih djela zemljama s kojima Hong Kong nema sporazum o izručenju.

Tijekom ovog tjedna, kineska je vlada u nekoliko navrata upozorila prosvjednike “da neće sjediti skrštenih ruku te da posjeduje dovoljnu moć da uguši nemire“. Dok tenzije rastu, dio antivladinih prosvjednika zabarakadirao je ulaz u Politehničko Sveučilište u Hong Kongu.

SAD i UK upozoravaju Kinu, Kina optužuje za miješanje u unutarnja pitanja

Ujedinjeno Kraljevstvo je u više navrata upozorilo Kinu da sukobe s prosvjednicima ne koristi kao izgovor za dokidanje demokratskih sloboda. Isto tako, američki Senat potvrdio je prijedlog zakona “Hong Kong Human Rights and Democracy Act” kojim bi se službenoj Kini zbog kršenja ljudskih prava prosvjednika nametnule diplomatske i ekonomske sankcije.

Kineska vlada optužila je Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD za miješanje u unutarnja pitanja

Glasnogovornik kineske vlade za pitanje Hong Konga, Yang Guang, optužio je SAD za “dvostruke standarde” te da “u Hong Kongu trenutno najveću opasnost predstavlja porast nasilja”.

Više o temi: Blokirana međunarodna zračna luka u Hong Kong – rastu napetosti

Povezano: Prosvjedi u 2018. godini o kojima se mnogo pisalo